Такситата в София искат поне левче за километър

OFFNews Последна промяна на 18 май 2018 в 14:20 5992 3

София ще въведе минимална цена на такситата, анализ обобщава като най-ниски възможни тарифи между 89 и 1,13 лв. Преговорите с бранша продължават, няма определени точни цени засега, заяви Екатерина Йорданова, шеф на транспортната комисия в Столичния общински съвет, за OFFNews. 

Разговорите се водят от месеци, първоначално от гилдията искаха 2,50 лв., минимална цена, обясни Йорданова. Сега докладът, поръчан от общината и изготвен от "Грант Торнтон" ООД, анализира ситуацията според вида на автомобила, горивото, разходите и т.н. Според документа "Анализ на себестойността на километър пробег на база данни, предоставени от браншовите организации на таксиметровите шофьори и фирми за таксиметрови превози" средната минимална цена излиза около 94-95 стотинки на километър. Йорданова обаче продължава да настоява за по-ниска, тъй като най-често използваната тарифа в момента е 78 стотинки. 

Зам.-председателят на комисията и председател на групата на БСП в СОС Калоян Паргов обаче смята, че 94-96 стотинки на километър е разумно решение за минимална дневна тарифа на таксиметровия превоз. 

След 4 години, в които Столична община се чувстваше над закона и не изпълняваше изискванията му, според които трябваше да има минимална дневна тарифа за превоз на таксиметровите шофьори, най-накрая дойде времето да го направи, коментира Калоян Паргов. С колегите от групата на БСП силно приветстваме това! Според представения ни анализ, има един диапазон от 0,89 до 1,13 лв. на километър, в който е възможно да бъде позиционирана минималната дневна тарифа. Нашето мнение е, че трябва да изберем среден вариант, който да е около 0,94-0,96 лв. Това би било разумно решение, въпреки че исканията на повечето превозвачи са тарифата да бъде фиксирана на 1,00 лев. Ние обаче трябва да мислим и за ползвателите на услугата. Те, все пак, трябва да могат да си я позволят", заяви Паргов. 

Въвеждането на минимални цени на такситата бе гласувано в края на 42-ото Народно събрание по предложение на правителството на Пламен Орешарски. Според текста общинските съвети определят долен праг на тарифите. Такъв бе фиксиран в много от общините у нас, но не и в София. В столицата има само максимална тарифа, която е 1,30 лева/км от 6 до 22 часа и 1,60 лв./км. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3900

2

ntsvetkov

18.05 2018 в 16:24

Да вдигат колкото искат. Аз лично гледам да използвам Spark когато мога. Цената е по-евтина и не плащам бакшиши.

Бъдещето е в споделеното пътуване.

12154

1

поп Дръвчо

18.05 2018 в 14:43

Интересно.

И сега в София има жълти коли с по лев-леви и пеесе на километър цени - и това без помпичката. И - явно се оправят някак.

Защо и останалите не вдигнат цените?