Отровната среда за ваксините в ЕС

Д-р Сергей Иванов 16 март 2021 в 09:01 13911 2

Д-р Сергей Иванов

В Европейския съюз борбата с пандемията започна да се изражда в организирано политическо шоу, включващо и задължителни интриги с ваксините. Засега най-вече го отнася продуктът на „Астра Зенека“, но последствията от атаките срещу него са по-дълбоки и водят до забавена ваксинация и съответно, повече починали европейски граждани и разрушена от безумното затваряне икономика.

Отровният европейски коктейл включва:

Провалът на Еврокомисията с договарянето на ваксините през 2020 година тази зима е очевиден за всички. Оказа се, че в Брюксел са подходили към преговорите с компаниите производители като търгаши и бюрократи. Те са фаворизирали някои базирани на континента компании и са натискали други за отстъпки. Подходът е бил да се сключи сделка. Дали тя може реалистично да се изпълни, явно никой не се е сетил да помисли, а и дали еврочиновниците са имали потенциал за такава преценка? Когато през януари станаха очевидни последствията, изразени в забавяне на доставките, в Брюксел прехвърлиха цялата вина върху производителите и създадоха скандали за отвличане на вниманието. Не е зле да се разбере поименно кой в Еврокомисията забърка тази каша и най-малкото да остане без добре платената си работа.

Хибридната война на Русия е очевидна за всеки непредубеден наблюдател. Русия регистрира нейната ваксина Спутник още в началото на август 2020 г., без дори да е започнала третата фаза на клиничните изпитвания. Стремежът да са първи, независимо от последствията и качествата на ваксината, е водещ в тази държава. Оттогава Русия не престава да пропагандира Спутник в Европа и се опитва да вбива клин в единната ваксинационна политика. За руснаците всеки метод е позволен. Дали Спутник си струва, е отделен въпрос, но очевидно качествата на ваксината нямат никакво значение, защото това е политическа и пропагандна война.

В някои държави на ЕС, най-вече Германия и Франция, антиваксърските движения са много силни. Тези хора умело се възползват от всеки слух, за да сеят раздори. Не знам колко са антиваксърите, но тяхната активност в медиите и особено в социалните мрежи е непропорционално голяма. Както и в миналото, простотиите, лъжите, клеветите и слуховете, разпространявани от тези движения, ще доведат единствено до смърт и страдание за хората. Когато прочетете поредния коментар как с ваксините ви чипират или променят вашия геном, знайте, че това е писано или от „полезен“ глупак, който целенасочено иска да ви навреди, или от личност с пристрастяване към ненаучни идеи и мании.

Медиите и социалните мрежи се оказаха катализатор и мултипликатор на страха и истерията. Никога досега здравословен проблем не е бил толкова подробно и пристрастно отразяван. Това е петата пандемия за последните сто години, като три са били с по-висока смъртност от сегашната, но преди не имало такова патологично втренчване в „кървавите“ новини и апокалиптични прогнози. По мое мнение именно раздуханата от медиите и социалните мрежи истерия повиши смъртността от пандемията. През последните месеци те насочиха вниманието си към ваксините, разчовъркаха и умножиха естествения страх на хората към технологиите, които не разбират. Нещо повече, особено социалните мрежи предоставиха невиждана досега трибуна на хора с нулеви познания в медицината, но пък с мнения и пристрастия по всеки въпрос.

Няма ваксина, която да не може да бъде оплюта и оклеветена в тази отровна атмосфера. Проблемът с това е получаването на кръгов ефект, нещо като така желаната от някои „кръгова икономика“. Страховете, слуховете и клеветите от електронното пространство се прехвърлят върху политиците, те реагират, за да демонстрират загриженост, а политическите мерки, от своя страна, отново подхранват и доразвиват истерията в медиите/социалните мрежи. Получава се пагубно зацикляне, от което трудно се намира изход, нещо като гордиев възел от социални/психологически обусловени внушения и предразсъдъци.

Брекзит разпали яростна англофобия в някои среди и държави на ЕС. Оказа се, че вековните противопоставяния в Европа може и да са били притъпени в ЕС, но съвсем не са забравени. Пример за новото съперничество даде самата Еврокомисия. Въпреки забавянето с доставките и от трите разрешени в ЕС производители, брюкселските бюрократи се нахвърлиха само върху „Астра Зенека“. При това те придобиха и откровено антибританска насоченост, дори за няколко часа беше отменено ключово споразумение за границата със Северна Ирландия, което заплаши трудно постигнатия мир между католици и протестанти.
През последния месец върху ваксината на „Астра Зенека“ се изля целенасочена пропагандна помия. Създава се впечатление, че това е проблемната ваксина, единствената, която води до нежелателни последствия и смърт, че това е неефективният продукт, ерзац заместител и т.н.

Тези медийни и политически внушения напълно се разминават с експертните и научните становища на Световната здравна организация и Европейската агенция по лекарствата. Обвиненията обаче и политическите реакции на тях остават. Парадоксалното е, че последните, които имат нужда от антибританската кампания, са европейските граждани, които губят почти половината от достъпните в ЕС ваксини.

Съчетанието на изброените в тази публикация фактори създава отровна атмосфера на Стария континент. Гражданите трудно се ориентират сред целенасочената пропаганда, лобистките внушения, слуховете и собствените си предразсъдъци. Резултатът е видим за всички – ваксинацията зацикля, а пандемията бушува, убива гражданите и руши икономиките, обществените порядки и вярата в институциите и авторитетите в Европа. Това е катастрофа, която, за съжаление, прилича на такива като мен на автоимунно заболяване, защото е провокирана предимно от вътрешни фактори. Краят на пандемията, поне на масовата част, най-вероятно скоро ще настъпи, но вредите, които тя нанесе ще имат дълготрайни последствия, които съвсем не изглеждат лесни за преодоляване.

*Д-р Сергей Иванов е молекулярен биолог и вирусолог.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8058

2

Vassil Valtchev

16.03 2021 в 14:21

Така е! Русофобите ще затрият България! И как, какво и къде е завършил този боклук?

3162

1

Grigor Arssov

16.03 2021 в 10:11

Ами може и масово да мрем, но ваксина от Русия няма да вземем....