Медиана: ГЕРБ води пред БСП с 1,3%, но всеки трети иска смяна на правителството

14% са готови да продадат гласа си за 50 лева

OFFNews 23 май 2019 в 10:31 5203 3

Да се прогнозира кой ще бъде победител в битката между БСП и ГЕРБ на предстоящите Евроизбори е невъзможно с методите на социологията. Разликата между двете противостоящи си партии е 1,3 % в полза на ГЕРБ - или в границите на т.нар. стохастична грешка.

Това показват данните на агенция Медиана от проучване, проведено от 17 до 21 май.*

Освен малката разлика, изследването регистрира пълно включване на всички „тайни“ механизми за въздействие върху избирателите – купуване на гласове, принуден, корпоративен вот. Около една четвърт от избирателите (22 %) съобщават, че в тяхното населено място функционират системи за купуване на гласове или принуда върху избирателите. Всеки осми избирател (12 %) споделя, че той лично е бил обект на такова въздействие (предложение за пари или принуда).

Значителна част от избирателите (14 %) са склонни да откликнат на „пазарното“ търсене и да продадат своя глас за 50 лв. 

В резултат от всичко това се оформя група от 20 % (една пета от решилите да гласуват), които заявяват, че ще гласуват, но все още се колебаят за кого. Дали това са хора, които наистина се колебаят или просто желаят да скрият своя вот от механизмите за принуда – това можем да видим само на изборите, но не и в предизборните изследвания, коментират от Медиана. 

Може да се прогнозира значително по-висока от традиционната за евроизбори избирателна активност. И двете основни политически сили ясно заявиха, че въпросът не е кой ще изпратим в Брюксел. Въпросът е за властта – промяната на властта и възмездието. По този начин тези донякъде символични избори се превърнаха в особено важни както за опасяващите се от промяна и възмездие, така и за желаещите същото.

Можем да очакваме около 2,5 – 2,7 млн. избиратели пред изборните урни. 

Че въпросът е именно за властта се вижда ясно и от данните – желаещите правителството да си отиде предсрочно вече надвишават тези, които искат то да изкара целия си мандат (34 % срещу 32 %). Една победа за ГЕРБ би могла да тушира този процес, а загуба със сигурност ще създаде среда за скорошни предсрочни избори.

Засега три партии могат да бъдат сигурни, че ще излъчат представители в Европарламента – БСП, ГЕРБ и ДПС. Още две партии са близо до изборната бариера (5,89 %) – ВМРО и Воля. Следват ги „Коалиция за България“ (3,6%); Атака (3,5%); „Патриоти за Валери Симеонов“ и „Демократична България (с по 2,6%).

-----------------------------------------------------------------

*БРОЙ ИЗСЛЕДВАНИ ЛИЦА 1008 човека 18+ години

МЕТОД Facе-to-face интервю

ИЗВАДКА Двустепенна гнездова извадка

ПРЕДСТАВИТЕЛНОСТ Представително за пълнолетното население на страната

ПЕРИОД НА ПРОВЕЖДАНЕ 17– 21 май 2019 година

ИЗПЪЛНИТЕЛ: АГЕНЦИЯ „МЕДИАНА”

Изследването е представително за страната и е реализирано със собствени средства. Използвана е двустепенна гнездова извадка с квота по пол и възраст. Информацията е набрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на респондентите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3811

3

Toni2019

23.05 2019 в 11:26

Всеки 3-ти значи че 33% от българите си искат ГЕРБ.
Т.е. доверието расте.

Решението е само 1 забраняване на ГЕРБСП и ДПС защото са заплаха за държавната сигурност и екстрадиране на членовете им в Русия да си ги гледат шефовете.

6145

2

kokoten

23.05 2019 в 10:53

Цялата герберска измет трябва да си ходи....обикновени мутри и крадци...докога,тъпи народе,ще ги търпиш или искаш нищо да не остане от държавицата ни.....