Конкурсите 'Мис' – идва ли краят на тази мачистка отживелица

Коментар на доц. Георги Лозанов по темите от изминалата седмица

Доц. Георги Лозанов Последна промяна на 04 декември 2017 в 09:22 6805 4

Мисля, че скандалът около дължината на носа на Мис България 2017 не е нито дребен, нито излишен. Защото той далеч надхвърля дискриминационните изказвания за поредната носителка на поредната титла и припомня, че този вид конкурси са дискриминационни по условие. Така са създадени – като модерна, празнично опакована, форма на сексуален тормоз над жената. Тя без всякакви колебания е сведена до тяло, до форми на плътта и черти на лицето. А клишираните фрази, които участничките по регламент са принудени да повтарят, са само лицемерен опит да се пощади достойнството им, докато дефилират по бански за радост на публиката.

Дискриминацията първо е между самите жени – на по-хубавите над по-малко хубавите. Класират ги по нещо, което не зависи от тях. Природните им дадености се представят за социален успех.

И второ, разбира се, дискриминацията е на жената въобще по признака „пол”. Тя е оценена според това доколко отговаря на представите на мъжа в плана на удоволстието, доколко е съблазнителна и излъчва готовност за секс. Конкурсите са културно алиби на похотливия поглед. На всеки за кратко му е позволено да се преврне в Уайнстийн, като осъществява сексуален тормоз, но не с ръце, а с очи.

Знам оправданието на мъжката аудитория в случая: че кой повече от нас харесва и цени жената, ръкопляска й и й се покланя. Това обаче е евтина хитрост, защото за разлика от останалите общности (на социален, етнически или религиозен принцип), за дискриминация на жените не се приема негативното им етикетиране – вие сте мръсни, крадливи, необразовани и пр., стойте далеч, а обратното – преживяването им като „желан друг”. Стремежът символически и физически да бъдат присвоени от мъжете.

Ще кажете, тези конкурси са световна практика. И какво от това? Да не би лошите практики да са само наш патент.

Миналата неделя беше конгресът на ГЕРБ. Според анализаторите, той приличаше по дух на конгресите на БСП и дори на БКП. Независимо от различията и скандалите помежду им, двамата големи играчи на парламентарната сцена налагат общ стил в правенето на политика, силно доминиран от партийна йерархия и дисциплина. Ако другите парламентарно представени партии са способни да внесат някакво разнообразие в него, то далеч не е за предпочитане, защото е по посока на етническите и ксенофобските радикализации.

На този фон натрапчиво се чувства отсъствието на „историческото дясно”, чийто стил е съвсем друг – партийно раздисциплиниран, доминиран от лични и експертни мнения. Представителите му обаче със сърдита дистанцираност все повече се затварят в някаква паралелна реалност, където водят „факултативни битки” и чакат да дойде тяхното време, за да се върнат в голямата политика. Но дали това въобще може да се случи, докато стоят там, където Костов застана още след загубата на изборите през 2001-а?

*Коментарът на Г. Лозанов е от авторското му предаване "необичайните заподозрени" по телевизия Bulgaria ON AIR.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8000

4

Voland

06.12 2017 в 03:44

Доста интересен реторичен въпрос, искам да отебележа, El Commandante. Смятам, че е проява на много висок вкус да оплювате хората, защитени в санитарната среда на дисплея си. Освен това самият факт, че си позволявате такова отношение в публично пространство към човек, който в сравнение с вас има авторитет, а в авторитета се съдържа и доза истина, ако цитираме Гадамер, то това не прави чест на възпитанието ви, нито по някакъв начин дава яснота на мнението ви относно темата. Вие сте безсмислен потребител на медията.

10571

3

Hissarion

04.12 2017 в 14:25

Зор заман, пак мъка и рев за "историческото дясно". Това животно обаче никога не съществувало в образа, който интелектуал-влъхвите му привиждат. Както и днес, то винаги е било просто инструмент за различни опортюнисти да се сложат на когото трябва, за да се уредят където искат.

13214

2

XR4

04.12 2017 в 11:18

"Този човек дали някога е общувал с жена?
Жива жена имам предвид?"

Най-вероятно НЕ!

77928

1

El Commandante

04.12 2017 в 11:09

Този човек дали някога е общувал с жена?
Жива жена имам предвид?