Файненшъл таймс: Полша може да изиграе отново ключова роля в историята на Европа

OFFNews 16 януари 2018 в 09:56 5954 2

Полша е страната, където избухва Втората световна война и където съветската империя започва да се разпада. Сега Полша може още веднъж да изиграе ключова роля в европейската история. Борбата между Европейската комисия в Брюксел и полското правителство се очертава като екзистенциално изпитание за ЕС, пише във в. "Файненшъл таймс" журналистът Гидиън Рахман, цитиран от БТА.

През декември Еврокомисията за пръв път задвижи процедура, която може да лиши държава членка от правото да гласува при вземане на общи решения. Полското правителство е обвинявано, че нарушава основополагащите принципи на ЕС, включително "демокрацията, равенството, върховенството на закона и спазването на човешките права".

Европейската комисия дълго време изпитваше мъчителни колебания дали да предприеме нещо срещу Полша. От една страна, тя все още е истинска демокрация, защото там има силни независими медии и дейни опозиционни партии. От друга страна, полското правителство вече започна да вгорчава живота на независимите медии и се опитва да прокара "реформи" в изборната система, които пораждат опасения доколко честни ще са следващите избори.

Тези, които се надяват, че ЕС ще спечели решителна победа срещу популисткия авторитаризъм в Полша, вероятно ще бъдат разочаровани, защото Брюксел и в двата случая може би е в губеща позиция. Ако ЕС не бе предприел нищо, щеше да бъде обвинен в пренебрегване на заплахите срещу демокрацията и върховенството на закона. Но след задвижване на процедурата срещу Варшава националистическото правителство може да заклейми чуждестранните бюрократи, които се опитват да подкопаят полската независимост. Дори по-зле - ЕС може напълно да загуби битката. Унгария, която също върви към авторитарен популизъм, заплаши да наложи вето на всеки ход срещу Полша. Така ЕС ще изглежда безсилен, разделен и неспособен да защити изконните си ценности.

Аргументите, че ЕС прилага двойни стандарти, са подкрепени от събитията в Испания, където избрани от народа политици бяха хвърлени в затвора за организиране на референдум за независимост на Каталуния. Да, ЕС може да отвърне, че референдумът е бил незаконен, че испанските съдилища действат съгласно конституцията и свободата на медиите е ненакърнена. Обаче правителството във Варшава ще заяви, че Испания, а не Полша, вкарва опозиционни политици в затвора.

С промените в полското правителство от миналата седмица може би вече се върви към компромис и ЕС, натоварен с реформа в еврозоната и Брекзита, може би е склонен да приеме всяко полско предложение за мир. Но това, казва Гидиън Рахман, ще е грешка, защото проблемите с Полша и Унгария са предизвикателство към основополагащите ценности на ЕС и са дори по-важни от Брекзита.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

2

Полша няма ресурс-политически,икономически,военен,пък ако искате, човешки и интелектуален за да играе тази роля.Полша може да бъде само и единствено провокатор,но тази роля може да я играе и Косово....

10571

1

Hissarion

17.01 2018 в 09:50

Гиди ми Рахмане, Полша просто е между чука и наковалнята. Иначе тя е напълно обикновена източноевропейска държавица с присъщите им шовинистични амбиции, ксенофобия, само че и с малко християнски фундаментализъм за цвят.