OffNews.bg

Разработиха нова стратегия за лечение на агресивен рак на гърдата

Китайски учени са разработили нова стратегия за лечение на форма на силно агресивен рак на гърдата, привеждайки устойчиви на лечение тумори в по-лечимо състояние, съобщи Синхуа.

Изследването, публикувано в сп. "Сайънс транслейшънъл медисин" (Science Translational Medicine), разкрива новия подход, който може да бъде интегриран в съществуващи режими за подобряване на резултатите при пациентки със смъртоносен тройно отрицателен рак на гърдата.

Специалистите от университета "Фудан" са анализирали метаболизма на туморни проби от 401 изследвани лица с различни оценки за дефицит на хомоложна рекомбинация. Оценките отразяват реакцията на тумора към лекарства, увреждащи ДНК, като пациентките с ниска оценка на дефицита са склонни да не реагират.

Изследователите са идентифицирали молекула, наречена GDP-M, която възпрепятства възстановяването на ДНК на туморните клетки и повишава оценката на пациента за дефицит, главно чрез насърчаване на разграждането на свързан с рака протеин.

В миши модел добавките на молекулата са направили туморите на гърдата по-чувствителни към одобрени ДНК-увреждащи лекарства като цисплатин и са подсилили противотуморния имунитет.

Изследването показва също, че в лабораторни условия молекулата GDP-M е демонстрирала способност да даде сила на клас целеви средства за лечение на рак на гърдата, наречени PARP-инхибитори.

Новото откритие дава насоки към клинична стратегия, комбинираща GDP-M с друга терапия, насочена към възстановяване на ДНК, отбелязват изследователите.