OffNews.bg

Подуправителят на НЗОК ще може да управлява държавния здравния фонд за милиарди безкрайно дълго

Подуправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще изпълнява функциите на управител до избор такъв без фиксиран срок. С предложението за промени в Закона за здравното осигуряване, направено от депутата от ГЕРБ-СДС Костадин Ангелов, отпадна 6-месечният срок за избор, предвиден в закона.

Проектът беше приет с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС. До внасянето на промени се стигна след като предсрочно бе освободен от длъжността проф. Петко Салчев, бивш управител на здравния фонд. До момента временно изпълняващ длъжността е Йорданка Пенкова. 

Депутатите не приеха предложението на народния представител от ИТН Андрей Чорбанов срокът за избор на нов шеф на НЗОК да е два месеца. Предложението му беше отхвърлено и при второто четене на проекта в здравната комисия.

"Мнозинството се наложи, а това е лош сигнал към всички изборни длъжности и формата на удължаване на техните мандати", коментира депутатът от ИТН след гласуването.

Едновременно с предложението за премахване на 6-месечния срок за избор на нов управител на НЗОК беше гласувана и процедурата за избор на нов, тъй като при предишното гласуване кандидатът на ГЕРБ-СДС Иванка Динева се оттегли в деня на вота по лични причини. Единственият друг кандидат проф. Жени Стайкова, предложена от БСП за България не получи одобрението на по-голямата част от народните представители.

Прието бе подуправителят на Касата също да бъде избиран от Народното събрание.

В стартиралата нова процедура единственият кандидат за шеф на здравния фонд е предложеният от ПП-ДБ икономист Станимир Михайлов, когото Комисията по здравеопазването ще изслуша на 24 юли.