OffNews.bg

Москов: Кметовете да гарантират, че спешните медици няма да бъдат бити

Представител на местната власт трябва да гарантира, че когато линейка отива да оказва спешна помощ след сигнал, медиците няма да бъдат бити. Това заяви здравният министър д-р Петър Москов по повод поредния случай на насилие над спешен екип във Врачеш.

Москов изрази позицията по време на заседанието на парламентарните комисии по здравеопазване, социална политика и по бюджет и финанси, които приеха на първо четене бюджета на държавата и бюджета на Здравната каса за 2015 г.

При поредния случай на насилие над спешни медици лекарка е била нападната и бита от двама роми при посещение на бременна пациентка в ботевградското село Врачеш.

Бесен съм, че кметът не е успял да гарантира сигурността на екипа. Това няма да се повтори, но не защото нещо се е променило, а защото линейката няма да отиде отново там, подчерта Москов.

Много се съмнявам, че в селото отново ще отиде линейка от Спешна помощ-София област, ако кметът на Врачеш не е лично там, за да осигури сигурността на лекарите, каза Москов.

По повод бюджета на НЗОК за 2015 г. Москов обясни, че независимо, че са намалени с 80 млн. лева, те са повече от парите за Здравната каса за тази година заедно с актуализациите на бюджета.

Първоначално са планирани с 80 млн. лева повече от сега, защото бюджетът е сравняван с тазгодишния, без да се извади сумата, с която са разплатени старите задължения за 2013 г.