OffNews.bg

Министър Сербезова съди за клевета д-р Стефан Константинов

Министърът на здравеопазването в оставка проф. Асена Сербезова ще заведе дело за клевета срещу освободения от длъжност директор на УСБАЛ по онкология д-р Стефан Константинов. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването в отговор на отправените към нея обвинения за "тежки зависимости от фармацевтичната индустрия" чрез интервю по BTV.

Д-р Костантинов заяви, че освобождаването му от длъжност не е политически акт, а отвръщане на удара заради засегнати финансови интереси на фармацевтични компании.

Д-р Константинов: Министърът на здравеопазването показва тежки зависимости от фармацевтичната индустрия

Той цитира и конкретна обществена поръчка, която е била спомената в анонимния сигнал срещу него и която според него е предизвикала уволнението му:

Става дума за обществена поръчка на стойност 1 млн. и 600 000 лв. на година за доставка на изотопи от една фирма. Фирмата обаче губи обществената поръчка и обжалва в КЗК. В КЗК потвърждават, че решението на болницата е правилно, фирмата не е съгласна и обжалва пред ВАС. От ВАС също потвърждават, че болницата е права. Обществената поръчка печели фирмата, която дава по-ниска цена. Хайде сега, познайте директорът на фирмата, която е обжалвала и е загубила поръчка за над 1 млн. лв., къде се намира в момента. Директорът на тази фирма е зам.-министър на здравеопазването, а в момента изпълнява функциите на министър на здравеопазването, защото след като г-жа Сербезова свърши толкова "хубави дела" сега е на заслужена почивка, каза д-р Константинов и допълни - Вие ми кажете дали 1 млн. и 600 000 лв. са достатъчен аргумент да бъде махнат за назидание един директор", каза Константинов в коментар по едно от обвиненията в сигнала.

С обвинения във въпросния сигнал е свързана и проверката на звено "Вътрешен одит" към здравното министерство, след която той е освободен от длъжност, потвърдиха в понеделник от Министерството на здравеопазването.

Рокада в Онкологията: директорът и бивш здравен министър Стефан Константинов е отстранен

Според констатациите при управлението на д-р Стефан Константинов са сключвани договори в нарушение на Закона за обществените поръчки, не е било свикано Общо събрание за назначаване на нов Научен съвет, не са били провеждани конкурси за избор на академични длъжности, има несъответствие между правилника за дейността на лечебното заведение и осъществяваната от него дейност, съществуват различни цени за избор на екип.

Бившият директор на УСБАЛ по онкология и бивш министър на здравеопазването свика пресконференция, на която опроверга информацията и посочи като неин автор настоящия директор на лечебното заведение проф. Панайот Куртев.

Освободеният директор на Онкологията: Смяната ми не е политическа поръчка

Той представи и отчет свършеното през четирите години на управлението му, според който болницата е в отлично финансово състояние, няма просрочени задължения, заплатите на служителите са с положителен тренд, а пациентите са се увеличили с над 6%.