OffNews.bg

Хинков: Не правя циркове. Няма да подам оставка

Не правя циркове, а си върша работата. Не може всички професионални решения на поста, който заемам, да бъдат съгласувани с политически лидери.“

Така министърът на здравеопазването отговори по bTV на коментара на Асен Василев, който вчера заяви, че ако политиката на даден министър не се подкрепя и той не може да убеди в правотата си партиите и премиера, правилният ход е да си подаде оставката, а да не прави циркове и да блокира държавата.

Заради решението на Христо Хинков да освободи директора на "Пирогов" ГЕРБ обявиха, че няма да подкрепят бюджета, а Борисов пророкува, че когато някой се захваща със спешната болница правителството пада.

Хинков заяви, че оставката може да бъде поискана от премиера, който го е назначил и след това да се съгласува с парламента. "Моите професионални решения, които се изискват от закона, не мога да ги консултирам на политическо ниво. Те не са политически решения“, допълни той.

Хинков: Финансовата загуба на Пирогов е над 31 млн. лв., заставам зад решението си

По думите му вече сваленият от поста директор на "Пирогов" - д-р Валентин Димитров е пример за това, че болницата не е случайно място и там очевидно се преплитат интереси.

"Аз съм бил 10 г. в "Пирогов", стар пироговец съм. През последните 10-15 г "Пирогов" западна много като болница. Много лекари напуснаха. Тази болница е изключително важна за България, не може да напускат професионалисти", допълни Хинков.

Ангелов: Хинков не се справя. След ротацията няма да е министър

Именно това било "последната капка", която го е накарала да смени ръководството на болницата в лицето на изп.
директор д-р Валентин Димитров. Той бил човекът, който носи отговорност, когато става въпрос за обществени поръчки.

Според одитния доклад Димитров е възложил 3 обществени поръчки за медицинска апаратура, всяка на стойност
над 70 000 лв., без да е извършено задължителното съгласуване с Министерството на здравеопазването. Има и
други разходи за 1 млн. 143 хил. лв., както и фактури без сключени договори и обществени поръчки.