Отново мир и любов в сглобката, или как се превърта един и същ сценарий за изнудване

В името на кабинета Василев задочно иска оставката на здравния министър. Културните дейци няма да получат повече пари

Йорданка Веселинова 06 декември 2023 в 15:33 5723 2

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Архив

ГЕРБ и ДПС обявяват бойкот на парламента и правителството. Следват поредица от медийни изяви и позиции с критики към кабинета, който крепят. Делян Добрев отново вняса законопроект, проекторешение или редакционно предложение с искане за отмяна на дерогацията за руски петрол. Следва извънредна среща в парламента с представители на ГЕРБ, ДПС и Асен Василев, за която никой не разбира, и кратък брифинг, на който сглобката обявява, че всичко вече е мир и любов и в името на кабинета са направени компромиси.

Този сценарий за изнудване се разигра два пъти в рамките на месеца и още няколко пъти през краткия живот на правителството. И винаги работи. Всеки път. Днес отново няма изключение и сглобката бе смазана и заработи.

Бойкотът в некоалицията този път започна с блокиране на закони на финансовия министър Асен Василев. Вчера ДПС и ГЕРБ провалиха кворума на бюджетната комисия, която трябваше да гласува последните текстове от данъчния пакет. Тази сутрин пък председателката на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова пред Би Ти Ви обяви, че днес бюджетът няма да се гласува. Това не е първият път, в който изнудването в сглобката минава през бюджета - за последен път това се случи това лято, когато се гласуваше план-сметката за 2023 г.

Добре познатият сценарий проработи и след поредната среща финансовият министър обяви:

"Въпросът е изяснен. Бюджетната процедура ще върви, защото е изключително важно да се приеме бюджетът на държавата. Няма как той да остане заложник на шеф на която и да е болница."

Асен Василев добави, че ако предложената от него план-сметка не бъде приета, то това автоматично означавало, че политиката, която водел, не се подкрепя, и било нужно да се подаде оставка. С тези си думи той задочно поиска оставката на здравния министър Христо Хинков, който уволни шефа на Пирогов след скандален одитен доклад за състоянието на болницата.

"Правилният начин за всеки един министър е да има абсолютна самостоятелност в политиката, която води, и хората, които назначава. Но ако това не бъде подкрепено и той не може да убеди партиите и премиера, че това трябва да бъде подкперено, правилният ход е да си подаде оставката, а не да прави циркове и да блокира държавата."

Василев добави, че не е негова работа да иска оставки, но личното му мнение било, че щом няма подкрепа, най-доброто нещо било да се подава оставка.

На свой ред същото повтори и Йордан Цонев:

"Г-н Василев много ясно каза - ако един министър не събира подкрепа от подкрепящото го мнозинство за политиките си, трябва да подаде оставка. Това отговаря на всички въпроси."

ПП-ДБ и ДПС са се разбрали и за сроковете по бюджетната процедура. Очаква се утре най-сетне да минат част от данъчните закони на второ четене. Другата седмица НС ще приеме останалата част от данъчния пакет, както и големият бюджет на първо четене. Окончателно се очаква да минат и малките бюджети на НЗОК и ДОО.

Финансовият министър заяви, че протестът на културните дейци няма да постигне резултат, защото заплати няма да се вдигат. Той изтъкна, че бюджетът за култура е увеличен, спрямо миналогодишния - 50 млн. лв. повече за сценичните изкуства и 28,5 млн. лв. за музеи, читалища и библиотеки:

"Не виждам за какво протестират. Ако някой в държавата иска 50% увеличение на заплатите при 5% предвидена инфлация - това очевидно няма да се случи", категоричен е той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

2

ПР

06.12 2023 в 19:06

Аз се обърках тотал.
"Пирогов"е ДЪРЖАВНА болница.Значи,Министърът е принципал.Официално твърди,че в болницата се губят едни 31 мнл.лева и има проверки,и факти.ББ бил само един"ДОКТОР на НАУКИТЕ".../цитат от днес/ и затова,"който се захване с Пирогов-Правителството му пада".... а болницата е държавна и злоупотреба има,а Хинков да подава оставка....

14048

1

voododoll

06.12 2023 в 16:55

Няма бойкот а БОЙКОт
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки