OffNews.bg

Д-р Ненков: Здравеопазването ни няма нужда от анестезия

Здравеопазването ни няма нужда от анестезия. Има нужда от смели хора, които могат да вземат смели решения. Това заяви пред bTV бившият вече министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков.

Нашата специалност (и д-р Ненков, и д-р Москов са анестезиолози, бел. ред.) създава уникални качества. Освен това д-р Петър Москов е и политик. Имаме сходни идеи и не е важно, че името на здравния министър се променя, посочи д-р Ненков.

Здравеопазването има нужда както от пари, така и от реформи, но второто е по-важно. Има много сфери, където не може да се каже какъв е резултатът от харченето на милиони, има цели структури, където парите се харчат неефективно. Един политически министър на здравеопазването може да затегне тези кранчета, категоричен е Ненков.
Сред приоритетите пред новото ръководство на здравното министерство той посочи усвояването на около 100 млн. лева до края на годината и още 170 млн. за инвестиции в спешната помощ до края на 2015 г.

Д-р Ненков отказа да даде точни оценки за времето, в което беше здравен министър, но каза, че екипът му се е справил добре и че мандатът е бил успешен.

По повод прякото договаряне за доставка на шестваленстаната ваксина за новородени Ненков обясни, че една от двете фирми, които са се явили, е свалила двойно цената и така е била избрана за доставчик.

Той допълни, че стои зад мнението си за увеличаване на здравната вноска – въпрос, по който мненията им с новия здравен министър се различава.

Има едно изкривяване, наследено от 50-те години – здравеопазването е безплатно, лекарят е длъжен. Няма такова нещо – човек, който се отнася безотговорно към собственото си здраве, не може да очаква някой да е по-отговорен от него. Болниците са пълни с хора, които се гордеят с това, че никога не са ходили на лекар, а освен това в момента срещу относително малка сума тези, които никога не са се осигурявали получават същите права като редовните платци, подчерта Ненков, като каза, че ако има увеличение на вноската, трябва да е много ясно за какво отиват тези пари.