OffNews.bg

Столичната община се отчете на Гешев

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова е изпратила доклад до прокуратурата за мерките, които се предприети от общината във връзка с разпространанието на коронавируса. 

На 13 март главният прокурор Иван Гешев поиска да бъде създаден Щаб под негово ръководство, който да следи за спазването на правилата и мерките по време на извънредното положение. Тогава той заяви, че ще иска редовна информация от министрите на здравеопазването, на вътрешните работи и на икономиката за актуалната обстановка в страната, съобразно компетентността им, както и за взетите мерки по изпълнение на отговорностите им.

4 дни по късно, на 17 март, обвинител №1 разпореди на Върховната административна прокуратура да изиска незабавна информация от министрите на вътрешните работи и на здравеопазването за създадената организация за гарантиране спазването на въведеното ограничение да не се допуска посещение и събиране на повече от двама възрастни на обществени места на територията на цялата страна.

Отчетените мерки са изпратени в отговор на Софийска градска прокуратура, която е изискала от Столична община това.

В доклада на Фандъкова се посочва интензивното миене на подлезите, площадките на общинските пазари и контейнери за битови отпадъци.

Преустановено е провеждането на всякакъв вид масови мероприятия и посещения на заведения и големи търговски центрове. Спрени са учебните занятия и всички извънкласни мероприятия в учебните заведения, както и посещенията на децата в детските ясли и градини на територията на общината, се посочва още в доклада.

В срок до 29 март е отменено временно почасовото платено паркиране в "синя" и "зелена" зона. Това е въведено с цел осигуряване условия за по-голяма социална дистанция. Въведени са промени в разписанията на основни линии на обществения транспорт.

Разширена е дейността за предоставяне на безплатни социални услуги и грижи за хора в нужда.