OffNews.bg

Сезират антокорупционната комисия за имуществото на кмета на Пазарджик

Неправителствената организация Антикорупционен фонд подаде сигнал до новата антикорупционна комисия (КПКОНПИ) за установяване на незаконно придобито имущество на кмета на Пазарджик Тодор Попов.

Според сигнала повече от 9 години Попов е в нарушение на законовите изисквания за деклариране на потенциален конфликт на интереси - не е подал декларации за деклариране на частни интереси по стария закон (ЗПУКИ), нито по новоприетия ЗПКОНПИ.

Антикорупционният фонд призовава антикорупционната комисия да провери тези обстоятелства и при нередност, да издаде наказателно постановление и административно-наказателна санкция.

От фонда цитират и поредица от материални в медиите, в които се посочва високият стандарт на живот на семейството и се твърди несъответствие между доходите, които се декларират, и разходите за осигуряването на този стандарт. Припомнят, че до този извод стигат първоначално и органите на НАП, видно от ревизионен акт № Р-16001315002845-091-001 от 02.12.2015г.). Затова правният екип на АКФ насочва за преценка от органа дали е налице хипотезата на чл. 108, ал. 6 ЗПКОНПИ – започване на проверка за установяване на незаконно придобито имущество при неподаване в срок на декларация по чл. 35, ал. 1, т. 2 или 4 от закона.