OffNews.bg

Прокурорите по делото за източените 53 млн. лв. от Хемус си направили отвод заради натиск

Наблюдаващите прокурори по делото за източените 53 млн. лв. от автомагистрала "Хемус" са си направили самоотводи пред Апелативната прокуратура в София. Висшестоящите ще преценят дали има натиск, който ще попречи на наблюдаващите прокурори и занапред да упражняват надзор върху разследването. Но дотогава те ще продължават да наблюдават делото.

Това съобщи зам. градският прокурор на София Иво Илиев на нова среща с журналистите. Той обясни мотивите на наблюдаващите така: 

"Заради безпрецедентния неправомерен натиск към прокурорите по делото да извършат действия извън закона, като не протестират мярката за неотклонение на обвиняемия, като му разрешат да отиде в чужбина и да не носи наказателна отговорност, същите са счели, че по този начин е въздействано върху вътрешното им убеждение. Отделно от това предвид образуваното от Софийската районна прокуратура досъдебно производство за престъпление по (член - бел. ред.) 289 от Наказателния кодекс, колегите смятат, че това би довело до допълнителен натиск върху тях, с което да им попречи да вземат решение по делото."  

Иво Илиев допълни, че прокуратурата продължава да смята, че всичко, което се случва, е недопустимо и е в интерес единствено на престъпността, но не и на българските граждани. Затова апелира за взаимодействие с всички институции и с правоохранителните органи.

Градският прокурор на София Илиана Кирилова обясни, че ако Апелативната прокуратура приеме мотивите, изложени от наблюдаващите прокурори и искането им за самоотвод, делото ще бъде разпределено на случаен принцип в първи отдел "Икономически сектор", както беше разпределено и досега. 

"Искам да заявя - от мое име и от името на всички колеги от Градската прокуратура, че имаме желание да работим със структурите на МВР, както в годините сме работили, което е в интерес на обществото и в интерес на разкриване на истината, включително и по въпросното дело. С оглед създалата се ситуация прокурорите заявяват, че от тук нататък извършването на процесуално-следствени действия, които са възложени на структурите на МВР, ще се извършват в сградата и кабинетите на прокурорите, тъй като по НПК упражняват ръководството и надзора по всички досъдебни производства", обясни Кирилова.

До произнасянето на САП по самоотводите прокурорите ще продължат да изпълняват функциите си на наблюдаващи.

Скандалът между МВР и прокуратурата се разрази в неделя, когато говорителят на Софийска градска прокуратура (СГП) Десислава Петрова обвини шефа на ГДБОП Калин Стоянов, че се е опитвал да упражни натиск върху прокурори по разследването за парите от магистрала "Хемус".

Според прокуратурата ГДБОП искала по-леко обвинение на задържания за източването на милиони от магистрала "Хемус" срещу показанията му за други замесени в схемата. 42-годишният Борислав Колев бе обвинен в пране на пари в особено големи размери - 53 млн. лв., отпуснати за строежа на лот 5 на "Хемус". В последния работен ден на миналата седмица съдът го остави под домашен арест.

Стоянов категорично отрече да е упражнявал натиск.

Последва реакция и от вътрешния министър Бойко Рашков, който обвини прокуратурата, че пази бившите управляващи от наказателна отговорност.  

А главният прокурор Иван Гешев обяви, че ще отнесе въпроса до европейските институции.