OffNews.bg

Прокуратурата е започнала производство за плагиатството по сигнал срещу Петър Илиев

Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител по сигнала на гражданско сдружение "БОЕЦ" за плагиатство срещу Петър Илиев, съобщават на фейсбук страницата си от сдружението.

Петър Илиев бе първото предложение на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов за правосъден министър. По-късно номинацията му бе издигната за вътрешен министър. Главният асистент в катедрата по конституционноправни науки на Юридически факултет на Софийския университет обаче бе обвинен в плагиатство, което бе установено на 27 септември от Етичната комисия на СУ, а Илиев бе принуден да се прости с преподавателското си място в Алма матер.  

Досъдебното производство срещу Петър Илиев е по чл. 172А от Наказателния кодекс, който гласи: "Който записва, възпроизвежда, разпространява, излъчва или предава, или използва по друг начин чужд обект на авторско или сродно на него право, или екземпляри от него, без необходимото по закон съгласие на носителя на съответното право, се наказва с лишаване от свобода до 5 г. и с глоба до 5000 лв.".

От "БОЕЦ" напомнят, че на прокуратурата й е била необходима половин година, "за да установи очевидното", и питат колко месеца или години са нужни, за да бъде установен кой е неизвестният извършител, ще има ли обвинение и наложени мерки за неотклонение.