OffNews.bg

Лозан Панов не е нарушил независимостта на апелативния спецсъд, реши инспекторатът на ВСС

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет прекрати проверката си срещу председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Проверката трябваше да установи дали Панов е накърнил престижа на съдебната власт и независимостта на апелативния спецсъд, като е назначил проверка на делата по мерките за неотклонение на обвинените за подкуп бивша кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова.

Проверката е приключила на 20 март. Изготвен е доклад, съдържащ становище за липса на достатъчно данни за извършени нарушения, а на 1 април инспекторатът е взел решение за прекратяване на проверката.

Председателят на ВКС беше проверен заради писмо на съдии от апелативния спецсъд, в което те се оплакаха, че Панов е изисквал делото за проверка, преди те да са се произнесли окончателно за това да Иванчева и Петрова трябва да останат в ареста.

Съдиите поискаха ВСС да каже дали по този начин Панов не е нарушил независимостта им.

Срещу изисканата от Панов проверка се обявиха и от прокуратурата, като трима прокурори безпрецедентно поискаха председателят на апелативния спецсъд Георги Ушев да не дава материалите на тримата съдии, изпратени от Панов.

В същото време проверката откри, че Ушев е ходил в кабинета на съдията по делото срещу Иванчева Иво Хинов и е настоял то да се изпрати бързо на втора инстанция, за да се произнесат за ареста ѝ. 

За целта в апелативния спецсъд бе образувано дело без да бъде спазен 7-дневният срок, предвиден в Наказателно-процесуалния кодекс.

Постановеното от Хинов пускане от ареста беше спряно само няколко часа по-късно и заради това Панов поиска ВСС да накаже Ушев, но съдийската колегия отказа. В момента Панов обжалва това решение пред ВАС.