OffNews.bg

Иван Гешев: Ако Баневи не останат в ареста, означава 1 млрд. лева да заминат някъде

Самият факт, че семейство Баневи контролират над 1 млрд. лв. може да се направи обосновано предположение, че мярка различна от „задържане под стража“ означава тези пари да заминат някъде.

Това заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев по повод решението на Специализирания наказателен съд да наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на Николай и Евгения Баневи. 

"В сметки на едно от лицата са констатирани над 1 млрд. лв. в Швейцария. Според колегите има достатъчно доказателства, че те са попаднали там в резултат на това престъпление, което описахте – пране на пари“, заяви Гешев в ефира на Нова тв и добави, че тези сметки ще бъдат запорирани.

Според него, ако Баневи не останат в ареста, може да окажат натиск върху свидетели и да манипулират доказателства. Иван Гешев допълни, че Николай Банев е подсъдим за закана за убийство и част от доказателствата по това са приложени към делото.

„Станахме свидетели на добрата работа на прокуратурата, в частност на специализираната прокуратура. Дали могат да бъдат осъдени, дали ще бъдат осъдени Баневи, това е въпрос, който ще реши съдът, евентуално след внесен обвинителен акт“, каза зам.-главният прокурор.

Той е категоричен, че семейство Баневи няма как да получат условна присъда, тъй като законът не позволява такава опция, защото те са обвинени за пет различни престъпления.

"Отделно те са обвинени в организирана престъпна група, където изобщо не става въпрос кой в какви дружества участва. Те са привлечени за участие и ръководене на организирана престъпна група, за пране на пари, за длъжностни присвоявания, за данъчни престъпления и най-леко наказуемото е държане на боеприпаси“, посочи Иван Гешев.

Той сподели още, че задържаният в Турция Димитър Желязков - Митьо Очите също не е доволен от условията в турския арест и се жалвал на българския консул. Гешев уточни, че съдът в южната ни съседна е допуснал екстрадация на Желязков, но сега следва решение на външно министерство и на президента Ердоган.