Прокуратурата поиска постоянен арест за Баневи

OFFNews 07 декември 2018 в 11:27 2658 1

Прокуратурата поиска постоянен арест за Баневи

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за задържане под стража Евгения и Николай Баневи. Предстои съдът да насрочи час за заседанието по мерките за неотклонение днес, съобщиха от държавното обвинение.

По-рано днес адвокатът на двамата каза, че те ще искат от съда да ги пусне под домашен арест или парична гаранция. 

Николай и Евгения Баневи ще бъдат обвинени за пране на пари в размер над 1 млрд. лв. - сумите се намирали в офшорни сметки, контролирани от семейството извън територията на България.

От държавното обвинение обявиха вчера, че в престъпната група, ръководена от Николай Банев, е участвала Евгения Банева и майка му, както и други неустановени към момента лица. Мария Банева се е разпореждала и е вземала пари от касите на някои от дружествата, активен участник е и в прането на пари. Прокуратурата ще поиска на нея да й бъде наложена мярка "парична гаранция" заради напредналата й възраст.

Вчера Евгения и Николай Баневи бяха екстрадирани от Франция у нас с два различни полета.

Те се опитват да демонстрират добро разположение на духа, да се държат. Усещам ги, че вътрешно са изключително напрегнати, коментира още адвокат Ботев, който вече се е срещал с тях в ареста.

„Днес ще отправят молба до съда лично да се запознаят с делото, така че ще има време да се видим и да обсъдим обвинението”, заяви още адвокат Ботев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови