OffNews.bg

Един от арестуваните за побоя в Асеновград е обвиняем по дело за радикален ислям

Един от арестуваните за побоя над спортисти в Асеновград е обвиняем по дело за проповядване на радикален ислям и проповядване на идеите на "Ислямска държава", съобщи БНТ. 

Стефан Димитров е задържан през март 2015 г. Делото за радикален ислям се гледа в Пазарджишкия окръжен съд, но по него все още няма присъда. 

Деветимата арестувани за боя в Асеновград се изправиха днес пред Районния съд в Асеновград. 

Съдът остави в ареста и деветимата обвиняеми, тъй като има опасност да се укрият или да извършат друго престъпление. 

Според съда няма съмнение, че и деветимата са участвали в побоя. Съдът смята, че има и други участници, които тепърва ще бъдат установени. 

Деветимата арестанти са пристигнали в съда с маски на лицата заради епидемия от морбили в пловдивския затвор. 

Всички те отрекоха обвиненията срещу тях и разказаха своята версия, според която са били на брега на язовира, когато видели как едно кану с две момичета се обръща и едното потъва във водата. Те предложили помощ. Тогава дошли гребците и започнали да ги бият с лопати, разказват те, цитирани от БГНЕС.

Въпреки широко разпространеното мнение сред гражданите на Асеновград, че виновните за нападението са роми, дошли наскоро от други места, се оказва, че те са родени в Асеновград.

Повечето от тях са учили до 8 клас, работят в строителството като общи работници без договори, четирима имат различни съдебни тежести - условни присъди и глоби. 

Решението на съда подлежи на обжалване.