Симеонов обеща да изсели роми от Асеновград

OFFNews 29 юни 2017 в 17:45 8957 0

Снимка БГНЕС

Вицепремиерът Валери Симеонов посети Асеновград, където 2000 души излязоха на протест, след като роми нападнаха тийнейджъри и деца от клуба по гребане на СК "Асеновец". 

Симеонов обяви, че в града ще има засилено полицейско присъствие и обеща да започне описване на незаконните постройки в ромския квартал в Асеновград, за да бъдат съборени.

Ще започне и проверка на хората без адресна регистрация в махалата, за да бъдат изселени.

Присъстващите на срещата се оплакаха, че са били заплашвани от роми в социалните мрежи. В отговор Симеонов обяви, че трябва да подадат сигнал и виновните ще бъдат издирени и наказани.

"Уверявам ви, че имате изцяло подкрепа в лицето на държавата. На една и съща страна сме, на страната на българския закон, който трябва да се спазва", каза още Валери Симеонов и припомни на присъстващите да подават сигнали на горещия телефон в кабинета му. 

Инцидентът е възникнал на битова основа, но е прераснал в етническо противопоставяне. В рамките на това управление има и ще продължава да има по-различен подход към междуетническите проблеми, коментира Симеонов, цитиран от "Фокус".

9 души бяха задържани по-рано днес заради боя в Асеновград, след като жандармерията е претърсила къщи в ромската махала в търсене на участвалите в сбиването.

"Издирвателните действия продължават и ако се установят още съпричастни лица, те също ще бъдат задържани, без компромиси и чадъри. Аз съм на ваша страна и не само аз", каза Симеонов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews