OffNews.bg

Първият сгъваем смартфон в света вече е факт

За сгъваемите смартфони се говори от години, но едва сега те започнаха да се появяват наистина. Китайската компания Royole показа FlexPai. Това се случи на събитието Consumer Electronic Show (CES) в Лас Вегас. Това, което може да се каже най-напред за този нов вид смартфони е, че е трудно да се прецени дали е смартфон или таблет. А може би и двете едновременно?

FlexPai е с размерите на 7.8 инчов таблет, който с елегантна извивка се прегъва през средата. Когато е прегънат придобива размерите на стандартен смартфон. Операционната система на устройството е Water OS, която обаче „под капака“ си е Android 9.0. Тъй като сгъваемостта предполага различни ъгли и ориентации на изгледа, ОС е много добре пригодена към тяхното визуализиране. Самият дисплей е AMOLED технология (active-matrix organic light-emitting diode).

Ако живеете в САЩ можете да се сдобиете с developer версия на устройството, която към момента струва около $1300. Въпреки, че се рекламира като смартфон и може да се използва като пълноценен такъв, към момента по-доброто му предназначение е на таблет, тъй като когато е в сгънато положение се превръща в едно сравнително дебело устройство или поне по-дебело от дебелината с която сме свикнали при стандартните смартфони. Това може да го направи неудобен за употреба, когато е прегънат. От друга страна в сгънато положение е значително по-удобен за носене, отколкото когато е разгънат в положение на таблет.

При всички положения обаче иновацията е впечатляваща, а това, което впечатлява допълнително е, че тя не идва от някой от „обичайните заподозрени“: Apple или Samsung. Дали обаче технологията има бъдеще – това ще реши пазарът.