OffNews.bg

ВСУ взриви с ракети ''Бойковите кули'' в Черно море

Украинските въоръжени сили (ВСУ) са атакували сондажните съоръжения на присвоената от Русия "Черноморнефтгаз", които са известни като "Бойковите кули".

Това съобщи лидерът на руската администрация в Крим Сергей Аксьонов, а информацията беше потвърдена и от депутата от "Евросолидарност" Олексий Гончаренко.

"Тази сутрин врагът удари сондажните платформи на "Черноморнефтегаз". Поддържам връзка с колегите си от Министерството на отбраната и ФСБ, работим за спасяването на хората", каза Аксьонов.

Гончаренко също коментира въпроса:

"Нашите ракетоносци не пушеха до Змийския остров, а до Кулите на Бойко. Ракетният удар по платформите "леко" наруши добива на газ в украинското Черно море от страна на руснаците", каза украинският народен представител.

Според информацията от руския сепаратист Аксьонов има ранени и изчезнали, а патрулни кораби и авиация на руското министерство на отбраната се опитвали да проведат спасителни операции. Петима са спасени, има трима ранени, а от други петима работници на платформите няма следа.

Сега Русия няма да може да добива газ в украинската акватория на Черно море.

През 2014 г. Руската федерация конфискува сондажни платформи на 100 км от Одеса и на 150 км от Крим. Окупаторите ги използваха и за наблюдение на надводната ситуацията на морската повърхност.

Украинските сондажни платформи „кулите на Бойко“, „Петро Годованец“ и „Украйна“, които са собственост на държавната компания „Черноморнефтегаз“, са кръстени на бившия министър на енергетиката Юрий Бойко и нямат нищо общо с нашия Бойко.