OffNews.bg

В британската армия формират ударни бригади против тероризма

Армията на Великобритания ще бъде преустроена така, че да се създадат две „ударни бригади” от по 5000 души, готови за незабавни действия против терористи и други заплахи за страната. Това е една от съществените идеи в статия на премиера Дейвид Камерън в британския всекидневник „Телеграф”.

178 милиарда паунда (над 254 млрд. евро) ще бъдат насочени в следващите десет години за оръжие и военна техника, пише Камерън и пояснява как смята да бъдат изразходвани тези средства. Цел на усилието е „да се разбие терористичната заплаха” и да се запази сигурността в страната „за идните поколения”.

„Както убийствата в Париж припомниха толкова силно, ИДИЛ не е някакъв проблем, отдалечен на хиляди мили – подчертава премиерът. – Тя е пряка заплаха за нашата сигурност.”

„Искам – добява той британците да знаят, че имат правителство, което разбира националната сигурност, и че ние ще предприемем всички необходими действия, да запазим нашата страна сигурна.”

Днес Камерън ще бъде в Париж за разговори с френския президент Франсоа Оланд, а по-късно ще обяви пред парламента подробностите на своя план за развитие на въоръжените сили.

Очаква се пред депутатите той отново да настоява британски сили да се включат в ударите по обекти на „Ислямска държавата” в Сирия. Лейбъристката опозиция – поне досега - се противопоставяше на такова участие.