OffNews.bg

Украйна е ликвидирала 10 ирански инструктори, обучаващи руснаците да пускат дронове

Десетима ирански инструктори са загинали при обстрел на украинската армия в района на бойните действия в Украйна, съобщи „Джерусалем пост“ с позоваване на източник от средите на властите в Киев. Иранците са се занимавали в окупираните от Русия територии с обучението на руски войници за обслужване на иранските дронове „Шахид“.

„Руснаците са закарали иранските инструктори на терен във временно окупираните Херсонска област и Крим, за да изстрелват оттам дроновете камикадзета и директно да проследяват изпращането им срещу украински цивилни обекти, в това число срещу Одеса и Николаев“, съобщил със запазване на анонимността му източникът от Киев.

Говорителят на Пентагона Пат Райдър обяви в четвъртък, че „иранците са на място в Украйна да помогнат на Русия в операциите с използване на дронове“. Министерството на отбраната на Украйна от своя страна обвини Техеран, че използва Украйна за изпитателен полигон за своите безпилотни устройства.

„Днес стотици ирански дронове се преминават „тестове“ на наша земя, убивайки цивилни. Тези дронове не са били предназначени за използване срещу Украйна. За да получи стратегическо предимство над своя враг, Израел трябва да „тества“ собствената си противовъздушна отбрана. Украйна е най-доброто опитно поле." - написа украинското военно министерство в Twitter, с пореден намек към Израел да даде на Киев „Железния купол“, системата за ПВО.

Също в петък Министерството на външните работи на Иран призова всички свои, които се намират на украинска територия, незабавно да напуснат Украйна. Агенция Асошиейтед прес свърза този ход с обвинението на САЩ срещу Иран, че помага на руснаците да се бият в Украйна.

Във вторник, след информация за подписването от Русия и Иран на договор за доставка на ирански дронове и ракети, агенция Ройтерс написа, че Техеран се стреми да засили отношенията с Русия, тъй като се опасява, че балансът на силите в Близкия изток ще се промени заради установяването на отношения между Израел и държавите от Персийския залив.