Европейски санкции срещу Иран заради войната в Украйна: дават дронове на Русия

Александра Маркарян 20 октомври 2022 в 17:17 2748 6

ЕС наложи санкции на Иран заради предоставянето на дронове на Русия за войната ѝ срещу Украйна.

Снимка Чешко председателство на Съвета на ЕС

ЕС наложи санкции на Иран заради предоставянето на дронове на Русия за войната ѝ срещу Украйна.

Европейският съюз наложи санкции срещу трима генерали от Иран и оръжейна фирма заради доставката на ирански дронове за Русия, използвани във войната за бомбардиране на Украйна.

Имената на производителя на безпилотни самолети Shahed Aviation Industries и на тримата висши военни бяха публикувани в официалния вестник на ЕС, с което влязоха в черния списък със санкции.

Санкционираните са началникът на щаба на иранските въоръжени сили генерал-майор Мохамед Хосейн Багери, офицерът по логистиката генерал Сайед Ходжатола Курейши и командирът на безпилотни самолети от Революционната гвардия бригаден генерал Саид Агаджани.

"След тридневни разговори посланиците на ЕС се споразумяха за мерки срещу структури, доставящи ирански дронове, които удариха Украйна", съобщи в Twitter чешкото председателство на ЕС.

ЕС е готов да разшири санкциите.

В понеделник Украйна обвини Русия, че е използвала четири ирански безпилотни самолета, за да бомбардира Киев и че нейната противовъздушна отбрана е свалила 223 ирански дрона от средата на септември досега. Кремъл твърди, че не знае руската армия да е използвала ирански дронове в Украйна, а Техеран - че твърденията са "неоснователни".

Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел обаче приветства санкциите с думите:

"Предприемаме бързи действия срещу Иран, който подкрепя войната на Русия в Украйна. Приветствам решението на Съвета на ЕС да приеме в рекордно кратки срокове ограничителни мерки срещу онези в Иран, които оказват военна подкрепа на Русия".

Чешкият министър-председател Петр Фиала заяви: "Това е нашият ясен отговор на иранския режим, който предоставя на Русия безпилотни самолети, с които тя убива невинни украински граждани".

По-рано през днешния ден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви на пресконференция в Брюксел: "Всички данни сочат към това, че Иран доставя на Русия дроновете, използвани срещу Украйна". Той призова Иран да не доставя на Русия нито дронове, нито ракети, нито части за ракети, защото това е в нарушение на резолюциите на ООН, както и всички страни, включително Иран, да не подкрепят руската война срещу Украйна.

"Путин направи голяма грешка с войната, той се проваля в Украйна, но не се е отказал да воюва", отбеляза той, цитиран от БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

6

Джендо Джедев

20.10 2022 в 23:16

Анти,

Така се подиграват Иран и Кимландия със санкциите, че малко нямат какво да ядат, ама нищо.

А налагат санкции тия, които могат, баце! Рашка най-много да забрани някому да не стъпва в Чебоксари или Мухосранск. :D

-2175

4

IvanGrozn

20.10 2022 в 17:46

не санкции а бомби трябва за тая измет

345

3

Джендо Джедев

20.10 2022 в 17:40

Еврак, нито Украйна, нито ЕС са под санкции на ООН. За разлика от Иран. Та напъните ти са малко като оня виц за Чапай и Петка - "... ама има някои нюанси, Петка!". :D

345

2

Джендо Джедев

20.10 2022 в 17:39

Рашките и амуджите се оправдават като братята от цеха за гоблени в "Опасен чар": "Ние не шием гоблени, ние самооооо...". :D