OffNews.bg

Туристи вървят по стъпките на Путин в Санкт Петербург

Репортаж на агенция Франс прес

Заобикалящ центъра на Санкт Петербург, екскурзоводът Георги Русанов спира с група туристи пред сива сграда, която е най-старият родилен дом в града. Това е първата атракция в тура, посветен на Владимир Путин.

Пред малката група, която се състои от руснаци и една руско-американска двойка, гидът обяснява, че това е мястото, в което Владимир Путин е роден на 7 октомври 1952 г.

Вървейки по ул. Басков, Русанов разказва, че Володя, което е галеното име на Путин, не е бил дете за подражание.

Санкт Петербург е известен с „белите нощи“, когато слънцето не залязва напълно. Също така и с позлатените дворци и елегантните паркове, но в последно време и биографията на 63-годишния руски лидер е създала нова ниша в туристическия пазар.

Путин е роден и е живял в града, който преди се е казвал Ленинград, около 40 години - с изключение на времето, което е прекарал като офицер на КГБ в Южна Германия. През 90-те се мести в Москва.

Русанов е започнал да провежда обиколката в чест на Путин преди няколко години.

Споделя, че тази обиколка вече е много популярна, особено сред чуждестранните туристи.

В тура Русанов обещава да покаже двор, в който президентът е гонел плъхове като малък, също така и мястото, където е била първата среща на Путин с бившата му съпруга Людмила.

Русанов настоява, че в туровете му няма никакви политически послания, но рисува недвусмислено положителна картина за Путин, чиито рейтинг е достигнал 80%, след като през 2014 г. Русия анексира Крим от Украйна.

Стигайки до внушителна сграда, Русанов обяснява, че това е местната щаб квартира на ФСБ (наследника на КГБ), където Путин е нает през 1975 г., след като е завършил с пълно отличие Университета в Санкт Петербург.

По време на 16-годишното си управление Путин успява да държи личния си живот в строго пазена тайна, въпреки обвиненията в непотизъм.

Издания, които са посмели да разследват дейностите на двете му дъщери, Екатерина и Мария, или неговия любовен живот, са затваряни или са имали разтърсващи кадрови смени в редакциите, въпреки че от Кремъл отричат всякакъв вид намеса.

Недостъпността на Путин е част от чара, който поддържа бизнеса на Русанов.

Според него, тези турове позволяват на хората да видят по-човешката страна на Путин отвъд официалния имидж.

Сам Робъртс, който е американец, отива на обиколката с жена му Галина, която е рускиня.

Сам казва, че за него Путин е енигматичен човек и именно затова е отишъл на обиколката, за да разбере по-добре подбудите на руския президент.

Сам също така споделя, че Владимир Путин представлява голям интерес както за него, така и за повечето хора в САЩ, където никой не знае много за него.

Големият интерес от страна на чуждестранните туристи окуражава и други гидове да провеждат турове в чест на Путин.

Илия Иваников е друг гид, който е присъствал на обиколката на Русанов - според него ще е голям хит, ако има такава обиколка и за китайски туристи.