OffNews.bg

Стоящите протести продължиха цяла нощ в Истанбул

Новата форма на протест - "Стоящи хора", която завладя Истанбул, продължи през цялата нощ на площад "Таксим", съобщават световните медии.

Някои от протестиращите се доближаваха до полицаите и им четяха книги, други разиграваха части от театрални пиеси,  трети оставаха неподвижни на площада. Полицаите отказаха да приемат чашите с чай, които им предлагаха протестиращите. По време на снощния „мълчалив протест” на площад „Таксим” трима души припаднаха и бяха откарани с такси в болница.

Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) се подготвя да внесе предложение за сформиране на временна парламентарна комисия за разследване на протестите в парка „Гези”. Комисията ще има мандат за действие в продължение на 3 месеца и ще се състои от 10 депутати от ПСР, 4 депутати от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП), 2 депутати от Партията на националистическото движение (ПНД) и 1 депутат от прокюрдската Партия на мира и демокрацията (ПМД).

Преди това, управляваща ПСР отхвърли сходно предложение за сформиране на подобна комисия от главната опозиционна НРП под претекст, че „опозицията иска да се възползва и да „яхне” протестите”.

В същото време вицепремиерът Али Бабаджан обяви, че демонстрациите са оказали силно негативно влияние на финансовите пазари и нетният размер на напусналите Турция капитали възлиза на над 1,3 млрд. долара. Заместникът на Ердоган направи тази своя оценка за въздействието на събитията по повод протестите в парка „Гези” върху пазара в Турция по време на финансов форум.