OffNews.bg

Силициевата долина се вдига срещу указа "Тръмп" (видео)

Корпоративният бунт срещу имиграционната забрана на Доналд Тръмп започна от Силициевата долина, съобщава Ройтерс.

Няколко от водещите в света IT компании разкритикуваха плана на президента за ограничаване на имигрантите и защитиха служителите си, засегнати от указа.

Пред централата на Google в Маунтин вю, Калифорния, в понеделник се проведе и демонстрация на стотици хора от персонала. Протестът бе неофициален, а негов инициатор бе софтуерен инженер. В демонстрацията се включи дори съоснователят Сергей Брин, който също е имигрант - от Русия. 

Изпълнителният директор на Google Сундар Пичай обяви, че 187 служители на компанията ще бъдат засегнати от заповедта, пише "Уолстрийт джърнал".

Още 1000 работещи за Google излязоха на протест по-рано същия ден в Сан Франциско. Шефът на Netflix също открито говори срещу новата имиграционна политика. 

До момента шефoвете на големите американски корпорации се въздържаха да коментират публично решението на президента. В Apple, Google и Facebook обаче бяха изпратени имейли до служителите. В кореспонденциите ръководствата на компаниите изразиха неодобрение към новата забрана.

Според анализатори секторът е изплашен не заради директния ефект от забраната, която не би го засегнала чувствително, а заради посоката на действие. Притеснението е, че това може да е само първата крачка. Компаниите в Силициевата долина ползват висококвалифицирани кадри, за които ресурсите в САЩ не са достатъчни.