OffNews.bg

САЩ не разрешават на Украйна да удря с техни оръжия по руска територия

САЩ, които са основният съюзник на Киев във войната срещу Русия, не искат Украйна да използва американски оръжия за нанасяне на удари „на руска територия“, заяви говорител на Белия дом, цитиран от АФП и БТА.

„Нашата позиция не се е променила на този етап. Нито насърчаваме, нито разрешаваме използването на оръжия, доставени от Съединените щати, за нанасяне на удари на руска земя", каза говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби.

Френският президент Еманюел Макрон каза вчера, че на Киев трябва да бъде позволено да „неутрализира“ военните бази, от които Русия изстрелва ракетите си срещу украинска територия. 

ЕС няма да решава дали доставените на Украйна оръжия да се използват за поразяване на цели в Русия, тази преценка остава в ръцете на отделните държави, обяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел на пресконференция след заседанието на европейските министри на отбраната в Брюксел.

"Обсъдихме използването на западни оръжия по руски цели, както предвижда международното право, когато това е съразмерно. Всяка държава от ЕС сама трябва да вземе това решение и да поеме отговорност", каза Борел.