Борел: Всяка държава от ЕС сама ще решава дали доставеното от нея оръжие за Украйна да се използва срещу цели в Русия

OFFNews 28 май 2024 в 18:24 2591 0

Борел

Снимка ЕС

Жозеп Борел

ЕС няма да решава дали доставените на Украйна оръжия да се използват за поразяване на цели в Русия, тази преценка остава в ръцете на отделните държави. Това обяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел на пресконференция след днешното заседание на европейските министри на отбраната в Брюксел.

"Обсъдихме използването на западни оръжия по руски цели, както предвижда международното право, когато това е съразмерно. Всяка държава от ЕС сама трябва да вземе това решение и да поеме отговорност", каза Борел.

Той отбеляза, че държави, които са били първоначално против, са променили мнението си. Никой не може да принуди страните от ЕС да вземат такова решение, никой няма да реши това на равнище ЕС, поясни Борел.

"Разбираемо е, че украинците искат да нанасят удари по цели в Русия. Разбирам притеснението от задълбочаване на войната. Някои държави в ЕС силно се противопоставят, други определено подкрепят искането на Киев. Не мога да кажа кои ще бъдат мнозинство, хората променят мнението си и някои, които се въздържаха, вече подкрепят този подход. Никоя страна в ЕС не трябва да се притеснява, че ще бъде задължена да прави нещо, което не желае", обобщи върховният представител.

Жозеп Борел изрази надежда решението за предоставяне на средствата от печалбите върху запорираното руско имущество в ЕС да не среща спънки. По думите му Киев може да очаква около 3 млрд. евро годишно от тези средства, като се предвижда 90 на сто от сумите да бъдат насочени за осигуряване на отбранителни способности.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх