OffNews.bg

САЩ изпращат допълнителна военна помощ на Украйна за 800 млн. долара

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че е разрешил предоставянето на Украйна на допълнителна военна помощ, която ще бъде на стойност 800 милиона долара, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Той подчерта, че сега е критичен период в конфликта в Украйна, като Русия подготвя следващата фаза от войната. Новата военна помощ ще включва тежка артилерия, 144 хиляди броя муниции и тактически дронове.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби уточни, че пакетът включва 72 155-милиметрови гаубици, 121 тактически безпилотни летателни апарата, полево оборудване и резервни части, предаде БТА.

По-рано Байдън одобри общо около 2,6 милиарда долара военна помощ за Украйна, отбелязва Асошиейтед прес.

Президентът на САЩ предупреди Конгреса, че ще трябва да разреши отпускането на още средства. 13,6-те милиарда долара, одобрени от Конгреса миналия месец за военна и хуманитарна помощ за Украйна, са "почти изчерпани", каза той.

Байдън обяви, че Съединените щати ще забранят на свързани с Русия кораби достъп до своите пристанища.

Той оспори твърденията на Русия, че е превзела Мариупол. "Спорно е" дали тя контролира украинския пристанищен град на Азовско море. "Все още няма никакви доказателства", че Русия е превзела Мариупол, каза президентът на САЩ.