OffNews.bg

САЩ изнасят ядрените си оръжия от Турция в Румъния

Съединените щати са започнали да преместват разположените в Турция ядрени оръжия към Румъния, пише ЮрАктив, позовавайки се на два анонимни източника. 

Според един от източниците преместването на арсенала е изключително трудно от технологична и политическа гледна точка: "Не е лесно да преместиш над 20 ядрени оръжия", казва той.

Смята се, че в турската база "Инджирлик" се съхраняват поне 50 тактически ядрени оръжия. По време на неуспешния опит за преврат в страната захранването на базата бе прекъснато, а полетите от и до нея - забранени. Не е ясно дали Щатите биха били способни да поддържат контрол над тези оръжия при дълга гражданска война. Такива опасения бяха изложени още преди дни в доклад на американския център "Стимсън".

Друг източник на ЮрАктив твърди, че до хода се е стигнало след влошаване на отношенията между двете страни в периода след преврата, поради което Вашингтон няма необходимото доверие на Анкара, за да оставим оръжията на турска територия. Затова те ще бъдат прехвърлени в румънската база "Девеселу", където са разположение и елементи от противоракетния щит.

Засега САЩ и Турция не са потвърдили или опровергали информацията. В отговор от НАТО цитират комюнике от срещата на върха, провела се във Варшава дни преди метежа в Турция, което се концентира върху сигурността на ядрения арсенал на алианса. 

Министерството на външните работи на Румъния отрича информацията.