OffNews.bg

Само 4 държави отличнички в битката с подкупи за чужди чиновници

Едва четири държави са подобрили правоприлагането си по отношение на Конвенцията за борба с корупцията при международни търговски сделки. Това става ясно от доклад на неправителствената организация "Прозрачност без граници". 

Отличничките са Швейцария, Германия, Великобритания и САЩ. Напредък е регистриран в Норвегия, Гърция, Холандия и Южна Корея, докато в Русия промените в Наказателния кодекс ограничават размера на наказанията за подкупи.

22 от 41 страни по Конвенцията за борба с подкупването на чуждестранни длъжностни лица в международните търговски сделки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ нямат нито едно разследване по казуси за подкуп на чуждестранни длъжностни лица през последните четири години, нарушавайки ангажиментите си за борба със случаите на подкуп при международните търговски сделки, се казва още в документа. 

Шестнадесет години след влизането на Конвенцията в сила, докладът за напредъка от 2015 г. показва, че само четири от 41 страни по Конвенцията активно преследват компании и фирми, подкупващи чуждестранни длъжностни лица, за да спечелят или завишат стойността на договори или за да получат лицензи и концесии. Шест държави са класирани като притежаващи умерено прилагане, докато други девет са с ограничено прилагане. Останалите 20 страни не предприемат достатъчно или никакви мерки, за да гарантират, че компаниите им не разпространяват корупционни практики по света, а две държави не биха могли да бъдат оценени.

20-те държави със слабо или липса на прилагане представляват 20.4% от световния износ. Тези държави не се справят с разследването и наказването на случаите на подкуп на чуждестранни длъжностни лица поради липса на политическа воля и недостиг на ресурси, които следва да бъдат заделени за правоприлагане и разследвания. В 12 страни по Конвенцията, някои от тях - стари демокрации, политическото влияние или рискът от него възпрепятстват работата на наказателната правораздавателна система.

В периода 2011-2014г. четирите водещи страни по прилагане на Конвенцията (Германия, Швейцария, Великобритания и САЩ) са приключили 215 дела и са започнали 59 нови. Останалите 35 държави са приключили едва 30 и стартирали 63 казуса. Двадесет държави не са повдигнали нито едно обвинение по знаков случай на трансгранична корупция срещу търговски дружества през последните четири години, се твърди в доклада.