OffNews.bg

Руснаците стрелят по украински цивилни, докато се евакуират с лодка в Херсонска област (галерия)

Руски обстрел на украински цивилни по време на опит за евакуация с лодка от наводнената Херсонска област. Трима са загинали, а десет са ранени. Оцелелите са успяли да стигнат Херсон, където са били спешно приети в болница, съобщи ръководителят на държавната администрация на Херсонска област Александър Прокудин, предаде Би Би Си. 

Прокудин съобщава за десет ранени, включително двама украински служители на реда. Същевременно украинската главна прокуратура съобщава за 23 ранени, а говорителят на украинския президент - за шестима. 

"Откриха огън в гърбовете на цивилните граждани. Шестима души бяха ранени. Те успяха да стигнат до Херсон и бяха хоспитализирани в медицинско заведение. Лекарите се борят за живота на ранените", написа говорителят на украинския президент Андрий Ермак.

Сред загиналите е 74-годишен мъж, който е предпазил съпругата си от изстрелите с тялото си, пише Би Би Си. 

"21 души едва се измъкнаха от смъртоносния воден капан на окупирания ляв бряг. Почти всички те са възрастни хора със слаба подвижност", заяви на свой ред украинският министър на вътрешните работи Игор Клименко.

На 6 юни след взрив язовирната стена на водноелектрическата централа "Каховка" бе скъсана, което доведе до тежки наводнения в Херсонаска област. Вече близо седмица положението в областта е изключително тежко. Около 5000 къщи останаха под водата, а в зоната на бедствието се намират около 22 000 и 40 000 души.

Съществува и опасност за най-голямата атомна електрическа централа в Европа - "Запорожие". В момента охладителните ѝ резервоари не могат да се захранват с вода, заради спадащото ниво в язовир "Нова Каховка". 

На 8 юни руските войски започнаха да обстрелват жители на Херсон, които се евакуират от града. Тогава девет души бяха ранени. Ръководителят на държавната администрация на Херсонска област Александър Прокудин съобщи, че сред ранените са двама служители на Държавната служба за извънредни ситуации, полицай, лекар и доброволец от Германия.