Тактика на опожарената земя. Руснаците заляха предните си позиции на южния бряг на Днепър

OFFNews 06 юни 2023 в 13:48 15154 7

Снимка

Взривяването на стената на язовира край Нова Каховка е довело до широкомащабно заливане на първата линия на руската отбрана в този участък на фронта, сочат въздушни снимки и картите на военните наблюдатели. В резултат на разрушаването на съоръжението на р. Днепър преди всичко е потопен южният бряг на реката, който се намира под контрола на руските сили.

Това означава, че руснаците са залели собствените си позиции, прилагайки тактиката на „опожарената земя“. Вероятно, по този начин Кремъл се опитва да затрудни бъдещите офанзивни действия на ВСУ в тази част на фронта.

В същото време високопоставеният украински командир Сергий Наев обяви, че унищожаването на съоръжението на ВЕЦ Каховка в Южна Украйна няма да спре атаката на украинските сили. „Ако става въпрос за възпрепястване на нашите офанзивни действия, военното командване е взело предвид възможността за такива действия на врага и те не би трябвало да спрат нашата атака в тези направления, в които може да се стигне до заливане с вода“, заяви Наев, цитиран от „Укринформ“.

Изпускането на водите на язовира стана повод и за спекулации относно бъдещето на Крим. Ако взривяването на стената на язовира означава спиране на водата за Крим, това, според коментари на експерти, сред които военния аналитик Ярослав Волски може да означава, че "на руснаците вода в Крим не им трябва, защото ще си тръгнат оттам".

В сериозната част на анализа си Волски смята, че превръщането на залятите терени в блато за поне 2 месеца ще направи невъзможно прехвърлянето на тежко въоръжение от Запорожие към устието на Днепър. Военните експерти са единодушни, че със заливането на този участък руснаците съкращават дължината на фронта, който трябва да защитават и няма да има нужда да бранят линията в тази й част. Вместо това руската армия ще се съсредоточи върху южния и източния фронт.

Тактиката на опожарената земя е прилагана в различни исторически периоди в Европа и днешните действия на Кремъл имат аналогии в книгите по военно дело.

Един от най-известните подобни случаи е през 1812 година, когато Наполеон е пуснат да влезе в Москва със скрита цел – за да бъде отблъснат после с голям пожар, тактически ход, който 10 висши руски пълководци вземат в подмосковското село Фили на 13 септември 1812 г. Наполеон влиза в празен град, но огънят помрачава успеха му и той е принуден да се изтегли от Кремъл. „Какъв ужасен случай! Какви хора! Това са варвари, скити!“, казва Наполеон. Тогавашна Москва е построена от дърво и пожарът унищожава около 3/4 от града.

През 1829 година по време на Шуменската война (Шумла кавгасъ, тур. б. р.), руско-турската война от 1828-1829 година османските власти евакуират почти всички жители на североизточните райони на днешна България заедно с добитъка и имуществото им, за да нямат подкрепа и храна русите. Турската армия и башибозукът прилагат тактиката на „опожарената земя“.

По време на Балканската война през 1912 година, при отстъплението си от Кърджалийско, османската армия прилага тактиката на опожарената земя като противодействие на Хасковския отряд. Българските войски настъпват бързо, като разчитат и на местни ресурси за храна, впрегатен добитък и т.н. Но османската армия опожарява цели села в Източните Родопи, заедно с хамбари и плевници с фураж, като не оставят къщи, храна и добитък и нищо, на което българите могат да разчита.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

11

6екеr4о

07.06 2023 в 14:48

Това, че блядовете са наводнили част от равнината нищо не значи. Бронирани амфибии, плаващи танкове и какви ли не други военни чудеса за преодоляване на водни препяствия има още от преди ВСВ.

Това положение може и да даде някаква потенциална възможност на ВСУ да изненадат армията на мурзилките, Амин, дай Боже!!!

1015

8

jvader

06.06 2023 в 15:48

Дали ще са два месеца - не знам! Но, дори и да е така, на места ще изсъхне доста по-бързо. А предните отбранителни позиции на орките няма да ги има. На ВСУ им трябват едно, две места с ширина около 3- 4 км. за да пробият на юг. Ако въобще имат намерение да тръгват на юг....Орките се доказаха за пореден път като най-тъпата войска на света!

12078

7

edin slep

06.06 2023 в 15:17

Малоумна работа, постигаш тактическо предимство, като ****** на стратегическите. И сега от къде вода за Крим? Да я бяха спрели (пак) украинците - да ги обвиниш, ами сега.

И после защо им казват орки ...

345

6

Джендо Джедев

06.06 2023 в 15:05

Защитата е възпята в South Park.

12407

5

Bad Horse

06.06 2023 в 14:54

Вовка, на това му викат "Защита с Чубака" "Chewbaca defence" и го има от 25 години. Плоскаш дълга и несвързана конкретния въпрос статия и гледаш победоносно! :) Трогателни сте чебурашките, трябва да ви запазим в карбонит за бъдните поколения.

345

4

Джендо Джедев

06.06 2023 в 14:42

На тия клети орки химнът им трябва да започва със "След мен - и потоп!". :D

12407

2

Bad Horse

06.06 2023 в 14:35

vovchik счупи тъпомера. Винаги съм смятал че тукашните тролове не са платени от Москва, а просто дебилни дядки търсещи внимание в скучния си живот, и това го доказва за пореден път.

 
X

Подкастът на OFFNews