Херсон е под вода, взривеният от Русия язовир потопи 5 хиляди къщи. Украйна иска помощ от ЕС

OFFNews 07 юни 2023 в 17:12 10868 8

наводнение

Снимка УКРИНФОРМ в туитър

Само покриви се виждат над водата.

Положението в цялата Херсонска област е изключително тежко след наводненията, причинени от скъсването на язовирната стена на водноелектрическата централа "Каховка". 

Според изявленията на руската и украинската страна около 5000 къщи са под вода в областта поради разрушаването на горната част на хидроенергийната централа "Каховка". Наводнени са не само предградията на Херсон, но и самият град. В зоната на бедствието се намират между 22 000 и 40 000 души.

По сведения на местни жители наводнен е Корабният площад в Херсон. На някои места водата е стигнала до третия етаж на къщите, а евакуацията продължава.

Под вода са улици и домове на хората. Снимка: Туитър

По-рано стана ясно, че поне седем души са изчезнали в следствие на потопа. А окупаторите продължават да обстрелват жилищни райони, като поставят под риск живота на много хора при опита им да напуснат зоната на бедствието

Междувременно Европейската комисия съобщи, че Украйна е поискала помощ от ЕС след разрушаването на язовирната стена на Каховската ВЕЦ. Задействан е механизмът на ЕС за гражданска защита и вече са получени първите предложения от Германия, Австрия и Литва, посочва БТА.

Германия е предложила 5000 филтъра за вода и 56 генератора за ток, Австрия предоставя питейна вода и 10 водни помпи. Уточнява се, че тази помощ вече пътува към поразената зона. Литва и Германия са предложили да осигурят палатки, легла и одеяла.

Допълва се, че европейският център за действия в извънредна обстановка поддържа пряка връзка с украинските служби, за да следи нуждите на място. Хуманитарната служба на ЕС в Украйна е в готовност да осигури храна и питейна вода за пострадалите, се посочва още в съобщението.

Световната програма по прехраната към ООН (WFP) пък предупреди за негативни последици за гладуващите по света заради разрушаването на стената на язовира "Каховка", предава ДПА.

"Мащабните наводнения унищожават новата реколта от зърнени култури и попарват надеждите на 345 милиона гладуващи хора по света, за които украинските зърнени храни са животоспасяващи", заяви пред агенцията Мартин Фрик, ръководител на бюрото в Берлин на програмата на ООН.

Той обаче не очаква ново поскъпване на храните.

"Глобалните цени на храните все още са на най-високото си равнище за последните 10 години", отбелязва експертът.

Очаква се да бъдат наводнени около 10 000 хектара обработваема земя на северния бряг на река Днепър в Херсонска област, по първоначални оценки на украинското министерство на земеделието.

"Южният бряг на Днепър и прилежащите му райони, които се намират под руска окупация, ще бъдат наводнявани многократно", обяви снощи на сайта си земеделското министерство на Украйна.

Украйна и Русия се обвиняват взаимно, че са извършили "терористична атака", довела до разрушаването на язовирната стена.

Наводняването на двата бряга на река Днепър е по-изгодно от военна гледна точка за руските военни, заяви ръководителят на окупационната администрация на частично превзетата Запорожка област Владимир Салдо.

"Ще се види кой и как ще се опита да премине през водата. От военна гледна точка ситуацията в момента в оперативен и тактически план е в полза на руските въоръжени сили", казва той, цитиран от Интерфакс.

"Във всеки случай плановете за контранастъпление в Херсонска област, което се очаква заедно с настъплението на украинските военни в други части на фронта, ще трябва да бъдат коригирани", призна преди ден съветникът на украинския президент Михаил Подоляк.

Според източници на CNN разрушаването на Каховската ВЕЦ, което предизвика наводнения и наложи евакуация на жителите на Херсонска област, може да усложни някои от плановете на Украйна. А именно да затрудни украинските войски при преминаването на Днепър и атаката на руските позиции (да не говорим за факта, че разрушаването на язовира създаде огромен хуманитарен проблем, с който украинското правителство ще трябва да се справи).

Съвременните армии разполагат с много начини за преодоляване на водно препятствие. Леката пехота най-надеждно се прехвърля на отсрещния бряг с помощта на лодки или хеликоптери. С тежката техника е по-трудно - повечето от тях не могат да плуват или да летят. Освен това трябва да се осигури непрекъснато снабдяване на войските, които вече са на вражеска територия, коментира Би Би Си.

Под форсиране на такава голяма река като Днепър обикновено се разбира цял комплекс от дейности, който включва както десант на войски, така и изграждане на временни мостове - понтони. Подобна операция трябва да бъде бърза и координирана.

В общи линии тя изглежда приблизително по следния начин: в условната точка А се съсредоточава техника за прехвърляне на другия бряг, в точка В започва преплуването, в точка В се разтоварва, а в точка D се разполага (в действителност има много повече такива точки). Всички фази на операцията са уязвими, и особено точка А в началото, където се натрупват голям брой превозни средства, докато чакат да започне пресичането, и по която врагът с удоволствие ще отприщи огън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

10

Johnny B Goode

07.06 2023 в 18:05

***** Младен Николов, на това твоето му викат "крокодилски сълзи". По-добре се моли урода Путлер да си изнесе орките от Украйна.

-1655

8

ob1

07.06 2023 в 17:51

Долни руZки нацистки животни! И тукашните им подлоги като оня младен долу са същите ******.

318

6

Valioka

07.06 2023 в 17:33

Муадене, немаш акъу у гуавата, дано имаш бира у хуадиунико... Ама така като те сушам, най-вероятно си изстудиу некоя парцуца...

318

3

Valioka

07.06 2023 в 17:26

Германия веднага предлага това, Австрия - онова, утре Франция, Великобритания, Италия, Белгия и т.н.... А България като член на ЕС и поради съпричастност към страданието на хората, предлага Копейкин да отиде в Киев и да се изока - слава путину... и после да затвори очи и да разтвори... нека въображението ви подскаже какво трябва да разтвори...
 
X

Подкастът на OFFNews