OffNews.bg

Reuters: Volkswagen се обръща към шефа на Porsche за изход от кризата

Volkswagen ще посочи Матиас Мюлер за наследник на подалия оставка изпълнителен директор Мартин Винтеркорн в резултат на скандала с манипулирането на тестовете за вредните емисии, съобщи Reuters, като се позова на свои източници.

Матиас Мюлер (62 г.) е главен изпълнителен директор на Porshe, част от концерна Volkswagen, за който Мюлер работи от четири десетилетия. От 2010 г. той ръководи изключително успешния производител на спортни автомобили Porsche.

Рокадите в ръководството на Volkswagen се правят, след като разследване в САЩ установи, че в дизелови автомобили "Фолксваген" и "Ауди" е бил инсталиран софтуер, който ограничава работата на системите за пречистване и ги кара да работят на пълна мощност само при тестовете за спазване на изискванията за опазване на околната среда.

След скандала Винтеркорн подаде оставка, излезе информация, че германското правителство е знаело за него, но го е прикривало в продължение на няколко месеца, а от автомобилния производител признаха, че са манипулирали тестовете не само в САЩ, а и в Европа. Реално вредните емисии от "еко" автомобилите са били 10 до 40 пъти над нормите.

Акциите на Volkswagen се сринаха, а компанията загуби над 30 милиарда евро. Вчера сериозен спад от 10% имаше и при акциите на BMW, след като се разбра, че тестове са показали, че и техни автомобили изхвърлят в пъти повече вредни емисии от стандартите за еко коли.

Днес 20-членният Надзорен съвет на Volkswagen трябва да обяви името на наследника на Винтеркорн.