OffNews.bg

Ракетата, свалила самолета над Украйна, внесена от Русия, твърдят разследващите

Ракетата, свалила самолета от полет MH17 над Източна Украйна през 2014 г., е изстреляна от територия, контролирана от проруските бунтовници, като преди това е внесена в Украйна от Русия. 

Това е заключението на международното разследване на свалянето на самолета, при което загинаха всички 298 души на борда, съобщи Би Би Си.

Около 100 души са разследвани във връзка с инцидента, обясняват близки на загиналите, позовавайки се на информация на разследващите. 

"Казаха ни как е внесена ракетата от системата "Бук", което се потвърждава от снимки и видеа", обяснява Роби Ойлър, чиято племенница загинала в катастрофата. 

Разследващите разполагали и със свидетели на внасянето на ракетата от Русия в Украйна. 

Международният разследващ екип включва холандски, австралийски, белгийски, малайзийски и украински специалисти. 

Съветът за безопасност на Холандия обяви миналата година, че произведена в Русия ракета, пусната от система „Бук“, е причинила падането на самолета. В доклада обаче не беше уточнено откъде е изстреляна ракетата. 

Новите разкрития подготвят почвата за повдигането на обвинение за свалянето на самолета. 

В същото време обаче стана ясно, че работата на международната група е удължена до 2018 г.  

Кремъл веднага опроверга изнесената информация. 

Цялата история е обременена, за съжаление, с огромно количество спекулации, неквалифицирана и непрофесионална информация. Тя е съпроводена от укриването и непредставянето от редица страни на цели масиви информация, данни на радарите, коментира пред журналисти говорителят на руския президент Владимир Путин – Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости.

Той подчерта, че руската страна е предала отдавна информацията за катастрофата, с която разполага.

Със съжаление отбелязахме, че не всички страни са предоставили такъв масив от информация. Някои страни все още, например, не са предоставили данните от радарите, подчерта Песков.

Съществуват различни гледни точки, на експерти, но и неопровержими факти. Без съмнение трябва да се направят изводи, като се отчете последната информация, която беше публикувана от нашите военни – първичните данни на радарите, които са фиксирали всички летателни апарати и обекти на територията, контролирана от бунтовниците. Ако е имало ракета, тя е била пусната от друга територия. Не казвам от коя – това е работа на специалистите. Това не е хипотеза, а еднозначни данни, които се виждат от първоначалните данни от радарите, коментира Песков.