OffNews.bg

Премахват 98% от митата за внос от Украйна

Около 98% от митата за внос от Украйна ще бъдат премахнати, а митата за останалите стоки ще бъдат намалени. Това стана ясно, след като предложението за премахването на митата за внос на желязо, стомана, земеделски продукти и машини беше прието от Европейския парламент в четвъртък.

Предложението беше подкрепено с 531 гласа „за“, 88 гласа „против“ и 20 гласа „въздържал се“.

Тази мярка ще стимулира икономиката на страната, тъй като ще спестява на украинските призводители и износители около 487 млн. евро годишно.

След като Путин затваря руския пазар, ние отваряме нашия. Това е първият ни шанс да покажем на практика нашата подкрепа за Украйна и да й помогнем в настоящата икономическа криза и натиска от страна на Русия, обясни Павел Залевски от ЕНП.

Премахването на митата за Украйна ще влезе в сила през май, като мярката не изисква от Украйна да премахне собствените си мита върху вноса от ЕС. Съществува изискване само за това да няма увеличаване на тези мита.

Прилагането на мярката ще продължи до 1 ноеври или до влизането в сила на споразумението за асоцииране на Украйна, което включва двустранно либерализиране на търговията.

Украинските стоки, изнасяни за страните от ЕС, обаче ще трябва да се съобразяват с европейските правила за етикетиране на произхода. Украйна ще трябва да гарантира и че стоки от трети държави няма да влизат в ЕС, маскирани като украински.

ЕС все пак ще може да наложи отново мита на украинските стоки, ако те залеят пазара и причиняват затруднения на европейските производители на същите стоки, обясниха от ЕП.

За да влезе в сила, мярката трябва да бъде официално одобрена от Съвета на ЕС.