OffNews.bg

Почина простреляната жена по време на протестите в Мианмар

Млада жена, простреляна в главата от полицията, стана първата жертва на протестите срещу военния преврат в Мианмар, предаде Би Би Си. 

20-годишната Мая Туйе Хаинг бе ранена два дни преди 20-тия си рожден ден. Според правозащитни организации тя е ранена с истински куршуми, а не с гумени, както казва полицията. 

В началото на месеца военните в страната поеха контрола над Мианмар. Задържани бяха водачката на управляващата партия "Национална лига за демокрация" и фактически премиер Аун Сан Су Чи, както и други висши фигури от партията. Редица страни осъдиха военния преврат. Започнаха масови протести срещу военния преврат. Малко, след това полицията използва водни оръдия и стреля по протестиращите, за да ги разпръсне в столицата Найпидо. Ранени бяха четирима души, а според лекарите раните им са причинени от куршумите. Една жена от ранените бе в критично състояние, като според лекар в главата й е имало куршум. 

От болницата, в която е настанена Мая Туйе Хаинг, съобщиха, че тя е починала в 11 часа местно време. 

"Искам да насърча всички граждани да се присъединят към протестите, за да успеем да се отървем от тази система", заяви сестрата на застреляната. 

Властите заявиха, че ще разследват случая.