OffNews.bg

ООН се разтревожи от руските зверства в Украйна

Комитетът на ООН за премахване на расовата дискриминация обяви, че е силно обезпокоен за нарушаването на човешките права от руските сили и частните военни компании в Украйна, включително принудителни изчезвания, изтезания, изнасилвания и екзекуции, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В заключенията от доклада си за Русия комитетът призовава властите в Москва да разследват твърденията за нарушения на правата на човека, извършени по време на нашествието в Украйна.

"Комитетът е дълбоко загрижен за тежките нарушения на правата на човека, извършени по време на продължаващия въоръжен конфликт от военните сили на Руската федерация и частните военни компании", се казва в изявлението.

За момента руската постоянна мисия към ООН в Женева не е коментирала въпроса.

В доклада си комитетът посочва сред извършените нарушения прекомерната употреба на сила, произволните задържания, убийствата и насилственото прехвърляне на деца от Украйна в Русия.

Русия, която според комитета на ООН е отказала да му предостави информация за конфликта, отрича да е извършвала жестокости и умишлени нападения срещу цивилни в Украйна. Тя отрича също да е депортирала украински деца в Русия, като твърди, че ги е евакуирала, за да ги предпази.

Комитетът на ООН отбеляза също своята загриженост за призоваването на войници от етническите малцинства на служба в руската армия и "подбуждането към расова омраза и разпространяването на расистки стереотипи срещу етническите украинци", включително по държавната телевизия.

Правозащитници от Бурятия обвиниха властите, че съсредоточават усилията си за призоваване на войници върху отдалечени региони, населени с етнически малцинства, с цел да избегнат предизвикването на народен гняв в Москва и други големи градове.