OffNews.bg

НАТО отказа да води война със Сирия

Северноатлантическият алианс не смята да разширява своята роля в сирийския конфликт, освен предоставянето на площадка за дискусии между съюзниците и защитата на Турция.

Това заяви говорителят на НАТО Робърт Пшел, цитиран от Би Би Си.

„НАТО представлява много важен форум за консултации между съюзниците и партньорите. Това е важно. Вторият елемент е това, което правим за защитата на страната членка на НАТО, която е съседка със Сирия, т.е. Турция. Затова ние разположихме там ракети „Пейтриът”, коментира Пшел, цитиран от "Фокус". Той подчерта, че НАТО няма намерение да участва в разрешаването на сирийския конфликт. В понеделник аналогично изявление направи генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен.

На неформална среща на министрите на отбраната от ЕС, която се проведе във Вилнюс, българският министър на отбраната Ангел Найденов потвърди позицията, че страната ни "остава остава силно резервирана към варианта „коалиция на желаещите“. Найденов представи позицията на българското правителство за намиране на политически изход от кризата, който да осигури дълготрайно решение за Сирия. Всеки ден се появяват нови обстоятелства, които свързват режима на Асад с химическата атака от 21 август. Министър Найденов заяви още, че не изключва военните действия, но посочи, че те са крайно средство, само когато са изчерпани всички останали възможности. Евентуалните военни действия трябва да са в пълно съответствие с международното право, каза министър Найденов.