OffNews.bg

Льо Пен: Излизането от еврозоната няма да е хаотично, ще има референдум

Лидерката на френския крайнодесен Национален фронт Марин льо Пен заяви, че евентуалното излизане на Франция от еврозоната ще премине без хаос, пише БТА, позовавайки се на Ройтерс. 

Льо Пен е решена да въведе франка отново в страна си, ако спечели президентските избори. Прогнозите я пращат на балотаж, но анкети сочат, че в последния тур на изборите ще бъде победена от центристкия кандидат Еманюел Макрон.

Еврото предизвика сериозно повишение на цените и рязък спад на покупателната способност, твърди Льо Пен в днешно интервю за "Паризиен".

То също така е сериозна пречка за създаването на работни места, тъй като доведе до намаляване на конкурентоспособността на френската икономика, допълни тя.

Проучване сочи, че 72% от френските избиратели са против връщането на франка. 

Тя заяви, че ако стане президент на Франция ще организира референдум за излизането на страната от еврозоната и Шенгенското споразумение след шест месеца преговори с другите страни от ЕС. Тя уточни, че разговорите за еврото ще бъдат в края на тези преговори, след парламентарните избори в Германия през септември.

"Еврото ще бъде последната стъпка, тъй като искам да изчакам резултата от изборите в Германия през есента преди да го предоговаряме", заяви Льо Пен.