OffNews.bg

Лавров с нов гаф срещу евреите. Европейският еврейски съюз иска извинение

Външният министър на Русия Сергей Лавров влезе в нов скандал със световната еврейска общност, след като сравни западната коалиция около САЩ и НАТО в подкрепа на Украйна с Холокоста и геноцида на Хитлер над евреите. Поредната недипломатична проява на руския дипломат номер 1 предизвика гневни реакции в общността, а Европейският еврейски съюз поиска от външния министър на Владимир Путин извинение.

Вчера Сергей Лавров заяви, че Съединените щати са организирали коалиция от европейски държави, за да водят война с Русия чрез Украйна и допълни, че по този начин САЩ искали да решат „руския въпрос“. Лавров сравни това с действията на Адолф Хитлер за сформиране на коалиция за „окончателното решение на еврейския въпрос“. По-късно заради тези думи руският посланик беше извикан в канадското външно министерство, а в САЩ Белият дом определи изявлението като обидно.

Президентът на Европейския еврейски конгрес (EJC) Ариел Музикант призова руския външен министър Сергей Лавров да се извини и да оттегли думите си за желанието на САЩ да разрешат "руския въпрос". EJC нарече също така изявлението на Лавров изкривяване на паметта за Холокоста.

„Ние сме шокирани и потресени от това срамно сравнение на действията на коалицията от демократични държави и нацисткото преследване с убийството на шест милиона евреи по време на Холокоста, направено от министър Лавров“, каза Ариел Музикант.

„Това е изкривяване на паметта за Холокоста на нейното най-основно ниво и ние призоваваме г-н Лавров недвусмислено да се извини и да оттегли тези коментари“, добави той.

Репликата на Лавров е вече рецидив в антисемитските му изяви. През май той заяви в интервю, че еврейският произход на украинския президент Володимир Зеленски не означава, че в страната няма нацисти и обясни, че и Адолф Хитлер е бил с еврейска кръв.

Последва скандал в Израел, при който руският посланик беше извикан в израелското външно министерство за разяснения. Израелският външен министър Яир Лапид поиска извинение. Руското външно министерство в отговор нарече изявленията на Лапид „антиисторически“ и обвини Израел в подкрепа на „неонацисткия режим в Киев“.

Руският президент Владимир Путин се извини за думите външния си министър за евреите и антисемитизма в личен разговор с тогавашния израелския премиер. От кабинета на премиера съобщиха, че са приели извинението на руския президент, но Кремъл не потвърди, че Путин се е извинил.