OffNews.bg

Китай официално отмени политиката на единствено дете

В неделя привечер Китай официално сложи край на забраната семействата в градовете да имат повече от едно дете, пише френският вестник «Паризиен». Отменяйки оспорваната политика, властите разчитат да се справят с остаряването на населението и да посрещнат потребностите на икономическия растеж.

В края на октомври т.г. управляващата Китайската комунистическа партия беше обявила, че политиката на единствено дете ще отпадне.

Вчера е провъзгласен законът, който позволява на всички семейни двойки да имат и второ дете, като запазва някои други мерки за ограничаване на раждаемостта. Той влиза в сила от 1 януари.

Рядко се случва в Китай градски жител, по-млад от 30-ина години, да имат брат или сестра. Това е резултат от политиката «едно дете в семейство», въведена в края на 70-те години, за да се задържи галопиращият демографски растеж.

Изключения бяха допуснати за етническите малцинства, а в селските райони в селските райони на семейните двойки се позволяваше да имат и второ дете, ако първото е било момиче.

Преди две години Пекин вече смекчи забраната, допускайки семействата да имат две деца, ако поне единият от родителите е бил единствено дете.

Властите твърдят, че досега ограничението е предотвратило 400 милиона раждания и че е било сред основните фактори за икономическия растеж, пише «Паризиен». Много са обаче и негативните последици.

Политиката на единствено дете дълго е прилагана от Комитета за семейно планиране, включен по-късно в здравното министерство. Неговите хиляди служители издаваха разрешителни или налагаха глоби, но използваха и оспорвани методи като принудителна стерилизация или късни аборти.

Забраната за второ дете – заедно с традиционно вкорененото в Китай предпочитание да имаш момче – подтикна много семейства към избирателни аборти, зачестиха и убийства на деца. Това доведе до тежък дисбаланс: през 2014 г. на сто момичета са родени 116 момчета, а общата пропорция в населението е 105 мъже на 100 жени.

Застаряването на населението също поставя огромни проблеми пред властите на най-населената страна в света с нейните 1,37 милиарда жители.

Експертите смятат, че сегашната мярка идва твърде късно, за да обърне тенденцията на застаряване - източник на безпокойство за трудовите ресурси в китайската икономика, чийто растеж се забавя.

От друга страна Китай ще позволи на своите граждани, които нямат лични документи (често родени в нарушение на правилото за единствено дете), да получат здравна защита и достъп до образование, съобщиха миналата седмица държавните медии.

Към момента около 13 милиона недекларирани деца, т.е. 1% от населението, нямат документ за постоянно местожителство, който в Китай е необходим, за да имаш нормално гражданско състояние.