OffNews.bg

Как живеят украинците в Донбас

Жители на украинския град Красногоровка, близо до Донецк, разказаха пред репортери как живеят, докато в Донбас се водят боеве между проруски бунтовници и украински военни.

Украинците споделят, че са принудени непрекъснато да се крият в бомбоубежища и подземни помещения, за да се предпазят от минометните обстрели.

Хората са в непрекъснат страх, особено когато се намират в домовете си, извън скривалищата.

Не знам как да живея оттук нататък. Не съм получавала пенсия. Казват, че превеждат, но не сме видели нищо, споделя пред РИА Новости жителка на Красногоровка.

Хвърлят бомби, случвало се е да живеем няколко дни в мазето. Майка ми е лежащо болна и трябва непрекъснато да моля мъжете да я качват и да я свалят долу, допълва друга жена.

Хората тук нямат пари и роднини, за да заминат някъде. Който е имал тази възможност, вече е заминал. В града са останали само около 3000–4000 души, а преди бяха 16 000. На практика няма деца, добавя депутат от общинския съвет.

В магазините няма хранителни продукти. Сега започнаха да носят стоки и да отварят магазините, но в повечето случаи продуктите са с изтекъл срок на годност. Не могат да се ядат, дори кучетата не ги ядат, заявяват жители на Красногоровка.