OffNews.bg

Израелската армия обяви, че е убила десетки терористи за последния ден

Израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ) съобщават, че са убили десетки терористи в операции в Ивицата Газа през последните 24 часа и са задържали 33-ма издирвани палестинци по време на нощни акции на Западния бряг. Продължават и атаките срещу обекти на "Хизбула" в Южен Ливан в отговор на ракетен обстрел над Северен Израел.

В съвместни усилия между сухопътните сили, израелските военновъздушни сили и флота, клетка от петима души на "Хамас", идентифицирана близо до войските на бригадата "Нахал" в централната част на Ивица Газа, е била ударена и през нощта. Бригадата Нахал и 401-ва бригада са убили още десетки бойци на терористичната групировка в северната и централната част на Газа през изминалия ден, твърди ЦАХАЛ.

Междувременно в град Хан Юнис в южната част на Газа, който беше мястото на най-тежките боеве през последните седмици, армията съобщава, че десетки терористи са били убити при въздушни удари и в сражения със силите на 98-ма дивизия.

ЦАХАЛ казва още, че изтребител е ударил структура, където група оперативни служители на "Хамас" са се готвели да задействат експлозиви срещу войски в близка сграда в Хан Юнис.

במרכז הרצועה חולייה של חמישה מחבלים זוהתה באיזור בו פועלים לוחמי צוות הקרב של חטיבת הנח״ל. בפעילות משותפת של הכוחות הקרקעיים, מכלול האש החטיבתי, כלי טיס, כלי שיט וטנקים, חוסלו המחבלים תוך זמן קצר>> pic.twitter.com/c809YnIr7g

— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) February 5, 2024

Междувременно в западната част на града бригадата "Гивати" ​​на дивизията е продължила да нахлува в обекти на терористичната групировка и е убила десетки оперативни работници. Парашутната бригада, също в западната част на Хан Юнис, е насочила самолет, за да огледа район, близо до тях, като забелязва агент на "Хамас", носещ експлозивно устройство. Той е неутрализиран. 

ЦАХАЛ добавя, че ракетните лодки на ВМС също са ударили няколко обекта на "Хамас" и Палестинския ислямски джихад по крайбрежието на Газа през последния ден.

Освен убитите терористи в Газа, през последните 24 часа израелските военни са задържали 33-ма издирвани палестинци по време на нощни акции на Западния бряг. Един от заподозрените за тероризъм, арестуван в бежански лагер номер 1 близо до Наблус, е обвинен в това, че е стрелял по израелски войници.

От 7 октомври насам израелската армия е арестувала повече от 3000 издирвани палестинци в целия Западен бряг, включително повече от 1350, свързани с "Хамас". Освен това е убила около 182-ма терористи на "Хизбула".

Снощи ЦАХАЛ са съобщили, че са атакувала редица обекти на "Хизбула" в отговор на повтарящи се атаки срещу Северен Израел. Тази сутрин най-малко осем ракети са били изстреляни от Ливан към Горна Галилея, северната част на Израел.

САЩ продължават да нанасят удари по цели на хутите в Йемен. Военните обявиха, че са унищожили крилати ракети за наземно нападение и четири противокорабни ракети, които хутите в Йемен са се готвели да изстрелят срещу кораби в Червено море.