OffNews.bg

Хилъри Клинтън си избра Тим Кейн за вицепрезидент

Фаворитката на Демократичната партия за президентския пост Хилари Клинтън избра сенатора Тимъти Кейн от щата Вирджиния за кандидат за вицепрезидент.

Това съобщи Хилъри Клинтън на страницата си в Туитър. „Радвам се да съобщя за своя партньор Тимъти Кейн, който е посветил целия си живот на борбата за другите“, написа тя.

Кейн е смятан за опитен политик с неопетнена репутация. Работил и на изборни длъжности и го възприемат като опитен управленец. Сенаторът може да помогне на бившата първа лейди, защото има тесни връзки в щата Вирджиния, където борят на колебаещите се е твърде голям, поради което се очаква много оспорвана схватка между претендентите за висшия държавен пост. В официалната биография на 58-годишния Кейн се казва, че „той е една от 20-те фигури в американската история, служили като кмет, губернатор и сенатор“. Цялата му политическа кариера е свързана с Вирджиния: бил е кмет на щатската столица Ричмънд, после вицегубернатор и губернатор на щата, а от 2013 година представлява щата в Сената. Той е и член на 4 сенатски комитета, включително по външната политика и въоръжените сили. Кейн е юрист, завършил е Харвардския университет. Съпругата му е министър на образованието на Вирджиния. Двамата имат три деца.