OffNews.bg

Гръцкият премиер Ципрас търси подкрепа в Италия

Новият премиер на Гърция Алексис Ципрас (СИРИЗА) и финансовият министър Янис Варуфакис са на официално посещение днес в Рим, за да се срещнат с министър-председателя Матео Ренци.

Ципрас, който е премиер от седмица, предприе редица посещения и срещи с европейски лидери, за да търси подкрепа за позицията на Гърция за предоговаряне на условията за изплащането на гръцкия дълг.

Официално обявените теми на посещението в Италия са икономическата криза в Европа и по-тясното сътрудничество между средиземноморските държави.

В понеделник Ципрас се срещна с президента на Кипър Никос Анастасиадес, а до края на седмицата се очаква да разговаря и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Брюксел и с френския президент Франсоа Оланд в Париж.

"Обсъжданията с нашите европейски партньори започнаха. Въпреки че имаме различия във вижданията си, съм убеден, че скоро ще успеем да постигнем взаимно изгодно споразумение както за Гърция, така и за Европа като цяло", написа премиерът Ципрас в отворено писмо до Bloomberg.

По време на посещението си в Никозия в понеделник Ципрас увери, че Атина не възнамерява да търси помощ от Русия.